15.4 C
Paşcani
luni, septembrie 25, 2023
Array

O nouă etapă în construcția catedralei din Pașcani

Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani a parcurs încă o etapă importantă a construcției, mai dificilă din punct de vedere al execuției tehnice. Pe lângă faptul că a fost terminată înălțarea pereților exteriori, a fost turnat stratul de beton și au fost armate gradenele superioare, care marchează al doilea nivel al clădirii. Pe lateralele catedralei, la intrare, va începe în curând și construcția turlelor.
lucrariicatedrala
Următoarea etapă importantă a construcției se referă la ridicarea, cofrarea și armarea bolțiilor principale care vor împodobi naosul catedralei, iar la cele laterale urmează să fie turnat în curând stratul de beton pentru definitivarea elementelor de construcție.
De săptămâna viitoare după definitivarea bolților principale va putea începe și construcția turlei centrale, cel mai înalt punct al catedralei.
lucrari catedrala
Definită ca o biserică monumentală, construcția este ridicată în stil neoclasic, îmbinând în același timp elemente specifice ortodoxiei și stilului neobizantin.
Interiorul va fi caracteristic unei catedrale, construcție arhitecturală amplă, cu o structură ușor diferit față de cea obișnuită a unei biserici ortodoxe, însă acoperișul va păstra elemente bizantine prin bolta centrală semirotundă, ce va începe să se ridice în curând, deasupra naosului.

Pe lateralele construcției, în interior, vor fi spații pe 2 nivele, susținute prin grinzi și asigurate de balcoane, credincioșii având ocazia să asiste de aici la slujbele religioase.
De fiecare parte a naosului va exista câte o fereastră rotundă cu diametrul de 4 m, al cărei centru va fi marcat printr-o cruce zidită, același elemente arhitectonice fiind regăsite pe zidul de la intrare și pe cel al altarului, adică în toate cele 4 părți ale catedralei.
caTEDRALA
Din luna februarie se lucrează constant pentru că a existat susținere financiară, iar zilele acestea urmează să fie înaintată documentația pentru a fi primită și susținerea materială din partea municipalității, așa cum a fost prevăzut în bugetul pentru anul acesta.
Protopopul Pavel Postolache mulțumește tuturor celor care au sprijinit acest proiect important, astfel încât și municipiul Pașcani să aibă o catedrală așa cum au și alte comunități de aceeași mărime din împrejurimi precum Fălticeni, Roman sau Rădăuți.

Menționăm că lucrările la Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh” din centrul municipiului Pașcani, urmează să fie finalizate spre sfârșitul anului următor, construcția edificiului fiind începută în anul 2002. Din lipsă de fonduri, lucrările au fost sistate timp de mai mulți ani, dar au fost reluate în februarie, datorită unei rectificări bugetare făcută anul trecut de Guvern, în urma intervențiilor senatorului Florin Constantinescu.

Alte articole