10.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

O noua carte valoroasă despre „Pașcani și împrejurimi” – studii monografice, volumul II. De la meșteșugurile casnice la marea industrie

O noua carte valoroasa pentru municipiul Pascani a cunoscut lumina tiparului in urma cu cateva luni. Este vorba despre cel de-al doilea volum din Studiul monografic „Pascani si imprejurimi”, scris de cunoscutul profesor pascanean, Paul Nechifor.

Lucrarea a fost tiparita la Editura PIM din Iasi si prezinta in cele 250 de pagini, „evolutia din punct de vedere economic a zonei Pascani de la inceputul secolului al XIX-lea pana in prezent”, mai exact, „DE LA MESTESUGURILE CASNICE LA MAREA INDUSTRIE”. Cartea a fost prezentata pe larg si in emisiunea „Cine citeste stie”, moderata de profesorul, Ionut Mocanita.

Studiul monografic cuprinde fotografii, schite, harti grafice si tabele, iar in prefata lucrarii, autorul precizeaza numeroasele surse din care si-a facut documentarea, printre care si Arhivele Statului. Informatiile sunt grupate in trei capitole.

Economia Pascaniului si a zonelor din imprejurimi este descrisa in detaliu pe ani. De exemplu, in anul 1922, in oras au functionat fabrici de caramida, de oale, de apa gazoasa, de sapun si argăsit piei, de cherestea dar si ateliere diverse. In perioada 1969-1989, activitatea industriala din Pascani s-a intensificat  – „au fost infiintate cinci intreprinderi industriale de stat, care au intrat in circuitul national si international, punandu-se bazele unui puternic centru industrial” – Integrata, Intreprinderea de Industrializare a Sfeclei de Zahar, Scule si Accesorii Speciale, Traductoare si Regulatoare Directe si cea de Tricotaje si Perdele Pascani.

In carte se vorbeste si despre atelierele CFR si mai ales, despre cum s-a ajuns de la un simplu atelier la o industrie dezvoltata.

Prin donatiile facute de autor, cartea se gaseste la Biblioteca Municipala Leonard Gavriliu si la bibliotecile scolilor din oras.

De precizat este faptul ca in 2013, a iesit de sub tipar editia revizuita si actualizata a cartii “Studii monografice – Pascani si imprejurimi” scrisa de profesorul, Paul Nechifor, iar  prima editie a fost tiparita in anul 1997, la Editura Junimea.

Mentionam ca autorul a fost cadru didactic in mai multe scoli din municipiu, dar si director la Clubul Copiilor Pascani si la Liceul Teoretic Miron Costin.

Este pasionat de cercetarea istoriei zonale, are o serie de publicații bine documentate și o contribuție importanta în ceea ce privește cercetarea izvoarelor nescrise și a documentelor care conturează trecutul istoric al acestor meleaguri. Printre studiile monografice despre Pascani si imprejurimi, a publicat si monografiile Colegiului National Mihail Sadoveanu si a Liceului Teoretic Miron Costin. Pentru daruirea si munca sa, titlul de cetatean de onoare ar fi o confirmare a aprecierii si respectului comunitatii pentru profesorul Paul Nechifor. Dar, pana in prezent, administratia locala nu i-a conferit aceasta distinctie.

 

 

 

 

 

Alte articole