5 C
Paşcani
vineri, decembrie 1, 2023

O gradinita se construieste de peste un deceniu la Hirlau. Constructorul mai cere inca 1.2 milioane de lei

O gradinita se construieste de peste un deceniu la Hirlau.

Constructorul mai cere inca 1.2 milioane de lei

 O investitie din orasul Hirlau pare sa nu se mai termine. Este vorba despre construirea unei gradinite cu opt sali de clasa, pe strada Alexandru Lapusneanu. Desi lucrarile au inceput in anul 2007 cu fonduri guvernamentale, de-a lungul timpului au aparut tot felul de probleme si neajunsuri. Au fost alocari si de la bugetul local pentru iluminator, iar subiectul a revenit in discutie in ultima sedinta de Consiliu Local. Mai sunt nevoie de alte 10 mld de lei vechi pentru terminarea cladirii, dar… fara dotari.

Dezbateri intense in ultima sedinta de Consiliu Local din Hirlau in legatura cu o investitie ce se deruleaza de peste un deceniu. Este vorba despre gradinita cu program normal, cu 8 sali de clasa, la care au inceput lucrarile in anul 2007, cu fonduri de la Guvern. Dupa ce anul trecut alesii au alocat bani pentru iluminatorul ce reprezinta o parte din acoperis, anul acesta constructorul a cerut inca aproape 1,2 milioane de lei.

Acesti bani sunt necesari pentru centrala termica, scara de acces, copertine, tablouri electrice si alte, lucruri care, din neglijenta spun alesii, nu ar fi fost trecute in proiectul de executie a lucrarilor, de la bun inceput.

Guvernul va mai contribui cu circa 266.000 de lei, restul ramand in seama autoritatilor locale pentru a gasi surse de finantare. Suma este foarte mare, motiv pentru care consilierii cer sa se faca adrese catre stat.

Nu se stie ce sanse sunt ca investitia sa continue anul acesta, deoarece bugetul orasului este foarte mic, sustin reprezentantii primariei.

Pe de alta parte, tot ei cer ca valoarea lucrarilor necesare pentru finalizarea cladirii sa fie facuta corect, fara sa se mai faca alte solicitari in viitor. Asta deoarece, in aceasta suma ceruta nu ar fi incluse si costurile necesare pentru repararea degradarii constructiei, aparute din cauza vremii.

In cele din urma, proiectul a fost votat, fiind actualizati noii indicatori tehnico-economici, urmand sa fie gasite sursele de finantare necesare.

Mentionam ca in 2007 cand a inceput lucrarea, proiectul tehnic si licitatia ar fi fost derulate prin Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Apoi, primaria Hirlau a preluat aceasta investitie, iar in prezent au fost cheltuite 2.5 milioane de lei.

Alte articole