1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

O femeie din Pașcani, arestată pentru răpire internațională de copii! Statul Olandez a cerut să fie băgată după gratii – FOTO

O femeie din județul Iași a fost arestată de magistrați, fiind suspectată că și-ar fi răpit propriii copii. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis cererea de arestare a Marianei Dana Ciocârlan. Solicitarea a fost făcută de autoritățile din Olanda.

Drama unei mame din Iași! Femeia a fost arestată pe motiv că și-ar fi răpit propriii copii! Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis recent cererea de arestare formulată de anchetatori pe numele Marianei Dana Ciocârlan.

„Instanța admite sesizarea formulată de Judecătoria Haga, Țările de Jos, pentru executarea mandatului european de arestare emis pe numele persoanei solicitate Mariana Dana Ciocârlan. Constată că persoana solicitată nu a consimţit la predare. Dispune predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă, pentru cercetarea sub aspectul săvârșirii infracţiunii de sustragere intenționată a unui minor cu vârsta sub 12 ani de sub autoritatea tutelară legală ce i s-a atribuit. Dispune arestarea persoanei solicitate, pentru o durată de 30 de zile, în vederea predării. Dispune emiterea mandatului de arestare”, au menționat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Drama unei mame din Iași: femeia, arestată pentru că și-ar fi răpit propriii copii!

Femeia din municipiul Pașcani, Mariana Dana Ciocârlan (37 de ani), a fost reţinută de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași pe data de 27 ianuarie 2022, de la ora 12:20. Totul, la solicitarea autorităților judiciare olandeze, pe motiv că și-ar fi răpit copiii. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Ieșeanca are doi copii: o fetiță de 10 ani și un băiat de 5 ani. Aceasta este căsătorită cu Sergiu Ciocârlan, pe rolul instanțelor ieșene fiind înregistrat un dosar ce are ca obiect desfacerea mariajului. Acesta a fost soluționat la fond pe 6 decembrie 2021, hotărârea nefiind definitivă. Astfel, s-a dispus desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a soțului. În ce privește autoritatea părintească asupra minorilor, nu este dată nicio hotărâre nici în România, nici în Olanda, fiind comună, aspect confirmat de actele de stare civilă.

Cei doi soți și copiii sunt stabiliți în Olanda. În urma unor conflicte familiale, în 2019, Mariana Dana Ciocârlan a decis să plece în România împreună cu cei 2 copii, femeia susținând că ar fi fost agresată de soț. Însă acesta din urmă a formulat o sesizare în fața autorităților olandeze, reclamând faptul că cei 2 minori ar fi fost luați de mamă fără acordul lui și că aceștia ar fi reținuți pe teritoriul României. El a formulat și o acțiune pe rolul Tribunalului București, având ca obiect „răpire internațională de copii”. Inițial, acțiunea a fost respinsă, dar, la recurs, Curtea de Apel București a decis înapoierea copiilor la reședința obișnuită din Olanda. În momentul respectiv, mama s-a conformat obligațiilor și a predat copiii către tată. Mai apoi, cei 2 părinți au încercat să repare relația, dar fără succes. Ieșeanca a susținut că bărbatul și-ar fi reluat apucăturile violente.

În septembrie 2021, Sergiu Ciocârlan și-ar fi dat consimțământul pentru emiterea pașaportului băiețelului, pentru ca acesta să plece cu mama în România. După plecarea mamei din Olanda, tatăl ar fi formulat o plângere, pretinzând că minorul ar fi fost „răpit”. A început urmărirea penală, totul culminând cu emiterea unui mandat european de arestare.

„Situația este paradoxală și absurdă, o mamă ajungând să fie arestată ca ultimul infractor și smulsă de lângă copiii ei, deși singurul lucru pe care l-a urmărit a fost binele fizic și psihic al copiilor minori. Comunicarea defectuoasă între cele două state, lipsa unor cercetări temeinice ale statului olandez pentru a verifica dacă sesizarea tatălui e fondată, alături de reaua credință exacerbată a soțului, au dus la o arestare netemeinică”, a declarat ieri avocata Anca Drăgoi, cea care o reprezintă pe Mariana Dana Ciocârlan.

Plângere la CEDO, făcută de femeia din județul Iași

În urmă cu aproximativ un an, Mariana Dana Ciocârlan a formulat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Cererea se referea la o presupusă încălcare a dreptului ieșencei de a respecta viața ei de familie, în măsura în care o hotărâre judecătorească a dispus ca ai săi copii să se întoarcă la locul lor de reședință obișnuită, în Țările de Jos, în care locuia tatăl lor, în proceduri care, potrivit femeii, nu au ținut seama pe deplin de riscul grav de vătămare psihologică pe care l-au suportat din cauza tatălui lor care a fost violent față de ea în prezența lor și care, potrivit acesteia, interzice în prezent orice contact între ea și copii.

„La dispunerea înapoierii, Curtea de Apel București a menționat că tatăl a recunoscut că a fost violent din când în când cu soția sa (reclamanta), dar a mai menționat că nu au fost prezentate dovezi care să arate că copiii înșiși au fost vreodată supuși abuzului. De asemenea, a considerat că autoritățile olandeze vor putea proteja copiii în caz de amenințare, deoarece aceștia investigau deja situația familiei după ce copiii au spus la școală că tatăl a fost violent cu reclamanta”, se arată în solicitarea depusă la CEDO.

În fapt, Mariana Dana Ciocârlan a fost nemulțumită din cauza faptului că minorii au fost încredințați tatălui, în contextul în care, spune ea, acesta ar fi fost agresiv cu soția sa. Acum, mama din Iași trece printr-o dramă, fiind arestată pe motiv că și-ar fi răpit propriii copii.

sursa bzi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow