Lucrările de exterior de la Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani se apropie de finalizare. “Crinul Alb” al orașului, după cum a mai fost denumit lăcășul de cult, a prins contur. În acest moment se lucrează la soclul Catedralei. Piatra pentru soclu a fost adusă din Basarabia,fiind confecționată într-un atelier de la Bălți. Din același material vor fi amenajate și pervazurile de la demisolul Catedralei.

În perioada următoare urmează să fie fie făcută curățenie și să fie ridicate și gardurile provizorii care împrejmuiesc Catedrala. Pe data de 17 septembrie va avea loc cea de-a treia Sfânta Liturghie arhierească. Slujba va fi oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor alături de  un sobor de preoți. În aceeași zi este programată o conferință preoțească care va reuni peste 100 de preoți din protopopiatul Pașcani.

Interiorul Catedralei din Pașcani arată la fel de frumos că și exteriorul. Deși mai sunt lucrări de executat, a fost amenajat aproape în totalitate demisolul. Pe jos au fost montate plăcile de granit. Icoanele sunt lucrate în mozaic și urmează a fi amenajat altarul.

În spațiul de la demisol se intenționează organizarea slujbelor de duminică iar în timpul liber spațiul să fie dedicat organizării de activități sociale și culturale.

Mai sunt lucrări de executat mai ales în partea superioară a Catedralei. Cea mai mare și mai importantă icoană din biserica propriu-zisă, a fost deja amenajată din mozaic și are 57 de mp.Lucrarea a fost făcută cu ajutorul donațiilor de la credincioși.

Menționăm că lucrările la Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh” au început în anul 2000. De-a lungul anilor, s-au primit finanțări de la Guvern, de la autoritățile județene și locale, dar și de la enoriași. Clădirea are o suprafață de circa 600 de mp, iar cel mai înalt punct este la 44 de metri înălțime.

 

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider