10.3 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 16, 2021
Array

Nuntă tradiţională, la o grădiniţă din Paşcani. Alai şi dansuri populare, puse în scenă de micuţi VIDEO

O nuntă românească, cu tradiţii şi de toate, a fost astăzi la Paşcani. Nu adulţii au fost cei care au petrecut, ci prichindeii de la o grădiniţă din oraş. Ei au pus înscenă acest obicei cunoscut la români, cu ocazia “Zilelor Grădiniţei”, sărbătorite timp de două zile. Copilaşii s-au îmbrăcat în portul tradiţional, au spus strigături ca la nuntă iar mică mireasă a purtat un voal lung şi rochie albă.

Spectacol inedit astăzi la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2 din Paşcani, de zilele instituţiei. Grupele de preşcolari s-au întrecut în momente artistice, care mai de care, mai frumoase şi pline de viaţă. Evenimentul a debutat cu prezentarea invitaţilor, aşteptaţi la intrare de doi mici românaşi îmbrăcaţi în portul tradiţional, careofereau flori.

Primii care au urcat pe scenă au fost copilaşii de la Grupa Mare “A”, coordonaţi de profesoarele Veronica Pantelimon şi Simona Apostol. Ei au organizat o nuntă, aşa cum era din “moşi-strămoşi”: cu strigături, cu alai şi dansuri populare.

Pentru mica mireasă a fost făcut ritualul ca la carte: i s-a jucat voalul care i-a fost pus pe cap iar apoi şi-a aşteptat mirele. Nici nuntaşii nu s-au lăsat mai prejos. În faţă părinţilor emoţionaţi dar şi a cadrelor didactice, au bătut din tobă şi au peţit mireasa. Apoi, au dansat şi a fost adus tortul mirilor.

Şi celelalte două grupe au avut momente artistice minunate. Coordonaţi de profesoarele Aurica Neder, Mariana Carcea, Verginica Şerban şi Doina Condurache, princhindeii au pus în scenă dansuri tematice şi cântece de primăvară.
Directoarea grădiniţei, Florentina Spiridon, spune că nu este greu să faci asemenea performanţe cu copii de vârste atât de fragede.

Menţionăm că sărbătoarea va continua şi mâine când vor avea lor concursuri între grupele de copii de la mai multe instituţii de învăţământ preşcolar din oraş şi un simpozion cu datinile şi obiceiurile specifice primăverii.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Suspiciuni privind angajarile de la Spitalul de Urgenta Pascani. Primarul Pintilie: Primesc mesaje pe WhassApp, si interventii pe linie de partid…. Nu ne ocupam...

Declaratii socante din partea edilului municipiului Pascani cu privire la concursurile de angajare pentru completarea schemei...

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC

 În atenția persoanelor fizice/juridice din Municipiul Pascani SC CLP ECOSERV SRL, cu sediul social in Municipiul Pascani,...

Proiect de Regulament, atentat la liberatea presei. Jurnaliștii care nu scriu cum vrea primarul Pintilie, nu vor fi acreditați -DOC

Jurnalistii care nu prezinta informatiile exact asa cum au fost ele furnizate de reprezentantii Primariei si care...

Raport la un an de mandat. Primarul se plange ca nu a putut sa faca, din cauza salariatilor

Peste cateva saptamani de zile, pe 28 octombrie a.c se implineste un an de zile de cand...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI