10.8 C
Paşcani
vineri, martie 24, 2023
Array

„Nunta de la Soci”, pe scena Casei de Cultura „Mihail Sadoveanu” VIDEO

Pascanenii si nu numai au participat ieri, de Dragobete, la o nunta traditionala romaneasca. Petrecerea a avut loc pe scena Casei de Cultura din oras, iar protagonistii au fost localnicii dintr-un sat din preajma Pascaniului. S-au tocmit nasi, s-au pus la punct ultimile detalii privind obiceiurile, s-a dansat si chiuit aproape doua ore, in fata salii pline de spectatori.

De Dragobete, pascanenii au fost invitati sa participe la o nunta traditionala romaneasca, asa cum se face in satul Soci. Evenimentul a avut loc aseara la Casa de Cultura “Mihail Sadoveanu”, iar intrarea a fost libera. Sala s-a umplut rapid de spectatorii dornici sa vada traditiile din imprejurimi iar nunta a inceput.
Zeci de sateni imbracati in costume traditionale au vorbit despre zestre, despre miri si despre viitorul tinerilor casatoriti.
Dupa ce au fost tocmiti nasii, localnicii au inceput sa cinsteasca cate un pahar de bautura si sa cante melodii populare.
A urmat apoi alaiul de nunta, conacaria citita de vornic in fata oaspetilor si a mirilor si o batuta de au rasunat podelele. Nu au lipsit obiceiurile precum inhobotatul miresei, aranjatul mirelui si al nasilor, iertaciunea sau jucatul zestrei.
Nunta si-a urmat parcursul cu diferite traditii, strigate si dansuri iar intr-un final s-au inchinat si darurile de la nuntasi. Petrecerea s-a terminat cu deshobotatul miresei si punerea voalului pe capului unei tinere necasatorite.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow