17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Numerele de telefon la care puteţi suna pentru a anunţa eventuale efecte adverse după vaccinare

De săptămâna trecută, mai precis de pe data de 23 martie, Direcția de Sănătate Publică Iași a pus la dispoziția populației, numerele de telefon de la centrele de vaccinare de pe raza județului Iași, la care cetăţenii pot anunța eventualele reacții adverse, apărute în urma vaccinării împotriva COVID-19.

„Noi ne-am fi dorit ca populația să aibă acces la aceste informații încă de la începutul vaccinării împotriva COVID-19, dar nu am reușit până acum din considerente tehnice. Motivul principal pentru care este important ca oamenii să aibă acces la aceste numere de telefon este ca cei care au reacții adverse, după ce s-au vaccinat, să sune la centrul unde s-a desfășurat acest act medical și să solicite sfaturi pentru problemele cu care se confruntă. Este important să poată comunica cu echipa de la centrul unde s-au vaccinat, să primească informații care să-i liniștească sau, dacă este cazul, să fie îndrumați către un serviciu medical care să-i ajute.

Pe de altă parte, avem și noi o situație clară cu eventualele „evenimente medicale“ de după vaccinare. Până acum, cadrele medicale de la punctele de vaccinare le dădeau oamenilor numerele de telefon personale, dar au fost cazuri când erau sunați după orele de program și, de acasă, nu puteau introduce în aplicație datele privind efectele adverse pe care aceștia le acuzau, pentru că nu aveau acces la ea și, până a doua zi, informațiile se pierdeau. Dacă „vaccinații“ pot suna pentru a primi soluții medicale pentru a-și alunga temerile, ei bine, „nevaccinații“ pot apela centrul la care sunt programați pentru a solicita, spre exemplu, modificarea, justificată, a orei la care au fost, inițial, programați“, a explicat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

Cadrele medicale care fac parte din echipele de vaccinare spun că cea mai frecventă întrebare pe care o primesc de la cei care urmează să se vaccineze se referă la tipul vaccinului care se administrează în centrul respectiv. „Sunt multe persoane care, înainte de a veni să se vaccineze, ne sună să întrebe care este vaccinul care se administrează în centrul nostru. Noi le spunem că este Astra Zeneca și, să știți, nicio persoană cu care am vorbit în acest sens, nu a contramandat programarea“, ne-a declarat Marius Lungu, registrator medical la centrul de vaccinare din incinta Centrului de Asistență Socială Multifuncțională din Hârlău.

Paşcani – Tel. 0731.777435 – Sala Sport,

Colegiul M. Sadoveanu, Str. Sportului nr. 12.

Hârlău – Tel. 0790.281721; 0728.194735 – Centrul de Asistență Socială Multifuncţional, Str. Gheorghe Doja nr. 16.

Târgu-Frumos – Centrul 1 – Tel. 0799.917627; Centrul 2 – Tel. 0790.281717 Casa de Cultură, str. Cuza Vodă nr. 44 (2 fluxuri de vaccinare).

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow