22.2 C
Paşcani
vineri, mai 27, 2022
Array

Număr mare de donatori la Pașcani. Campania ,,Donează Sânge, Donează Viață ” a fost un succes

Eveniment de implicare civică remarcabil la Pașcani: zeci de cetățeni au venit să doneze sânge în cadrul celei de a doua ediții a campaniei ,,Donează Sânge, Donează Viață ”, organizată între orele 8.30-14.30, în Holul Principal al Casei de Cultură.
Proiectul a fost organizat de Subfiliala de Cruce Roșie Pașcani, avand ca partener medical Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iaşi, ce a raspuns la invitatia Subfilialei de Cruce Rosie, Pascani, iar implicarea pășcănenilor care au venit să doneze a fost cu mult mai mare decât în cazul campaniei din 2011, numărul celor înscriși pe lista de donare de astăzi de la Pașcani fiind de peste 120 de persoane, printre care si angajati ai Pakmaya.

Din păcate, deși bine intenționați, nu toți cetățenii care au dorit să doneze au putut să își aducă contribuția personală în cadrul acestei campanii, deoarece nu au cunoscut și condițiile în care o persoană poate să devină donator. Acestea presupun niște criterii clare, în funcție de vârstă, greutate, înălțime și starea de sănătate, astfel încât nici sănătatea donatorilor să nu fie afectată de acest gest nobil, ci dimpotrivă să fie un beneficiu.

Sponsorul și Partenerul Oficial al campaniei de anul acesta este S.C. Rompack S.R.L., Pașcani, care a oferit donatorilor peste 100 de pachete cu alimente în valoare de 80 de lei pentru donatori, constând în alimente, dulciuri, semipreparate din carne și produse marca Pakmaya : 2 pungi orez, 2 pungi zahar, doua pungi paste fainoase, 2 pungi taitei, o sticla ulei, ciocolată și apă, produse marca pakmaya ( budinca, conservanti, crema prajituri, praf de copt), carnati sticks, sunca de piept de pui afumat, bacon, crenvusti piept pui, salam , pastramă de pui si alte 36 de pachete pentru voluntari si organizatori. Specificăm că Pakmaya a alocat peste 10 mii de lei pentru susținerea și organizarea proiectului ,,Donează Sânge, Donează Viață ” de anul acesta.

Donatorii au avut posibilitatea să beneficieze de un set de analize gratuite și obligatorii în același timp pentru a putea fi verificată calitatea sângelui, analize pentru depistarea unor afecțiuni rare precum hepatita B sau C.

Personalul medical a fost asigurat de Anca Vatamanu, doctor la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi și de 3 asistenți, iar de promovare și organizare s-au ocupat 36 de voluntari, in frunte cu liderul de tineret si purtatorul de cuvant al subfilialei, Alexandru Florin Mihaes.

Timpul în care persoanele pot dona sânge în cadrul unei astfel de campanii este limitat, în cazul de față fiind vorba de doar 6 ore, deoarece cantitatea de sânge recoltată trebuie prelucrată și depozită de urgență în condiții optime.

Datorită numeroaselor solicitări venite atât din partea potențialilor donatori , dar mai ales a unităților spitalicești din această zonă, doctorul Viorel Paslaru, președintele Subfilialei de Cruce Roșie din Pașcani, speră că va putea înființa și în municipiu un astfel de centru.

Printre donatori s-au aflat și cetățeni care nu sunt la primul act de acest fel, conștientizând importanța unei astfel de campanii.

Pășcănenii sunt de părere că donarea este un act civic și necesar tuturor, mai ales că la foarte multe operații sunt necesare transfuziile de sânge, datortă cantității mari de sânge pierdută în timpul intervenției.

Precizăm că în cadrul campaniei din 2011, deși au fost derulate mai multe campanii de acest fel în județ, cea mai mare cantitate de sânge a fost recoltată la Pașcani, fiind vorba de 40 de litri de la 80 de donatori.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Alertă falsă cu bombă în gara Pașcani

Alertă privind o posibilă bombă în gara municipiului Pașcani,...

Idei de afaceri numai bune dacă te-ai mutat la țară (P)

Chiar dacă ai propriul job și nu ești interesat...

Transportul public local, program special de 1 Iunie

Operatorul pascanean de transport public local isi modifica programul...

FOTO/VIDEO Accident rutier cu mai multe victime, în Conțești

Accident rutier grav in localitatea Contesti, vineri, 27 mai,...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow