Slider

Un fenomen ciudat ia amploare in ultima perioada. Tot mai multe persoane merg la oficiile postale pentru a trimite prin corespondenta catre Ministerul Muncii, copii dupa documentele personale si o cerere privind acordarea indemnizatiei de mama eroina. Deocamdata, pentru acest ajutor nu exista nici o lege in vigoare, insa in unele localitati au fost trimise si cateva sute de plicuri. Oficialitatile locale spun ca totul este o confuzie.

Nu va lasati pacaliti! O situatie ce ridica multe semne de intrebare ia amploare in Pascani, Hirlau si comunele din imprejurimi. Zeci de persoane au trimis prin posta, catre Ministerul Muncii, o cerere si copii dupa buletin si certificate de nastere pentru a primi indemnizatie de mama eroina. Insa, totul este o confuzie, deoarece, in prezent in Romania nu exista nici o lege care sa acorde acest ajutor. Si la adresa redactiei a fost trimis un mesaj: „(…) in oras la noi vine foarte multă lume si depun acte pentru mama eroina la poștă, se depun copii de pe certificatele copiilor si buletinul mamei. Va rog să anuntati dacă legea este pusa in vigoare, caci daca nu, cred că este o inselaciune, sunt sute de oameni care au depus la poștă”.

Acelasi zvon a ajuns si in comunele Miroslovesti, Lespezi sau Valea-Seaca. Mamicile au fost la primarii sa se intereseze de aceasta lege si sa depuna cereri descarcate de pe internet, sustin localnicile. Autoritatile locale informeaza ca nu exista un astfel de ajutor. „Au venit persoane din comuna care au vrut sa depuna cereri in acest sens, insa le-am informat ca inca nu este data nici o lege a precizat primarul comunei Valea-Seaca, Gheorghe Baiceanu.

In orasul Hirlau, la oficiul postal, conform unor surse, ar fi fost depuse circa 300 de cereri in cateva zile, iar la Pascani cateva zeci.

Aceasta confuzie este la nivel national, iar lunile trecute locuitorii orasului Constanta se confruntau cu aceasta problema. Potrivit presei locale, Replica de Constanta, purtatorul de cuvant al ministerului, Cristian Vasilcoiu, a precizat ca nu este o acțiune a Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Nu există nicio lege în vigoare în România care să prevadă vreun astfel de ajutor”.

Mentionam ca anul trecut a fost facut un proiect de lege in acest sens, care a trecut de Senat, dar a ramas blocat la nivelul Camerei Deputatilor, nefiind promulgat.

În forma propusă spre aprobare, legea prevedea acordarea unei indemnizații echivalente a 30% din salariul mediu net pe economie pentru femeile care au născut trei copii, 40% din salariul mediu net pe economie pentru mamelor care au născut patru copii și 50% din salariul mediu net pe economie pentru cele cu cinci sau mai mulți copii, alături de titulatura de „mamă eroină”.

In aceste conditii, reprezentantii autoritatilor atrag atentia parintilor sa nu transmita informatii personale in baza unei unei cereri neoficiale care circula pe internet.

 

Slider