Posibilitatea de a contesta anumite chestiuni legate de titlurile executorii va fi curând eliminată din reglementarea contestației la executarea silită civilă, printr-un proiect de act normativ care a fost recent adoptat în Parlament. Când acesta va intra în vigoare, anularea clauzelor abuzive, de exemplu, va trebui cerută mereu printr-o acțiune separată, fără posibilitatea de a mai cere acest lucru odată cu contestația la executare. Modificarea este vădit în dezavantajul datornicilor executați silit, potrivit avocatului Ion Militaru.

Printr-un proiect căruia i-au dat recent votul final, parlamentarii vor să modifice Codul de procedură civilă eliminând un beneficiu pe care datornicii îl folosesc acum în cadrul contestațiilor la executarea silită și prin care supun atenției judecătorilor anumite nereguli din contractele cu băncile, instituțiile financiare nebancare (IFN) sau recuperatorii de creanțe. Mai exact, atâta vreme cât au la dispoziție alte căi de a contesta/anula chestiuni precum clauzele abuzive din acele contracte, acest lucru nu se va mai putea face odată cu contestația la executare silită.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă care cuprinde acest aspect ar trebui acum promulgat prin decret de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru ca modificările sale să intre în vigoare.

„În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală pentru desființarea lui, inclusiv o acțiune de drept comun”, scrie în proiectul care a trecut deja de Parlament.

În forma actuală a acestei prevederi din Codul de procedură civilă se dă posibilitatea invocării mai multor nereguli odată cu contestația la executarea silită, nereguli care țin de fondul dreptului. De exemplu, se poate ridica problema existenței unor clauze abuzive în contract și cere anularea lor. Departe de a elimina de tot posibilitatea anulării acestor clauze însă. Contestarea lor se va putea face, dar nu în cadrul executării silite, ci pe cale separată, cu două mari inconveniente: timp și bani în plus.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Slider