More

  Nu mai sufocați învățământul cu hârțoage ! 50 de comisii în loc de educație

  Array

  Fiecare școală din Romania are sau ar trebuie să aibă în jur de 50 de comisii de specialitate, conform cerințelor Ministerului Învățământului și Cercetării Științifice, cât și Agenției Române de Asigurare a Calității în învățământul preuniversitar, de la comisii pentru situații de urgență sau analiză a actului educațional până la cele de numărare a absențelor sau privitoare la dotări tehnice.

  Activitățile acestor comisii trebuie consemnate anual în zeci de rapoarte, iar unele sunt cerute într-un timp foarte scurt, de de pe o zi pe alta.
  Din cauza birocratizării din ce în ce mai accentuate în învățământ, cadrele didactice, conducerea școlilor și secretariatele sunt practic sufocate de hârtii. Profesorii sunt ocupati mai degrabă cu completarea hârțoagelor decât cu pregătirea propriu zisă a lecțiilor și a elevilor.

  Spre exemplu, o astfel de solicitare a venit din partea ARACIP, agenție care se ocupă tocmai cu asigurararea calității învătământului, la sfârșit de an școlar, pentru completarea unor chestionare de către elevii și profesorii din învățământul tehnic. Sindicatele au venit în sprijinul profesorilor, înaintând o adresă ministerului pentru a elimina obligativitatea completării acestor documente, având în vedere că este vorba despre o perioadă foarte aglomerată din timpul anului școlar.

  În acest sens, pe data de 22 iunie a avut loc o ședință foarte importantă între reprezentanții ministerului și cei ai sindicatelor din învătământ, iar la întâlnire a fost prezent și Șerban Iosifescu, președintele ARACIP.

  Sindicatele au mai cerut și majorarea indemnizațiilor pentru membrii comisiilor de evaluare și bacalaureat, cât și modificari legate de structura anului școlar.

  A fost propusă încă o zi liberă pentru anul 2016 deoarece anul viitor Sfintele Paști vor fi pe 1 mai, iar ziua de marți 3 mai este zi de mare sărbătoare pentru creștini, fiind a treia zi de Paște.

  În urma acestei întâlniri nu s-a ajuns din pacate la nicio întelegere între sindicate și minister, urmând ca aceste cerințe legate în special de birocratizarea din învătământ să fie reglementate cât de curând, printr-un ordin al ministrului.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Guvernul extinde campania de vaccinare. Care sunt noile categorii de persoane incluse în etapa a doua

  Executivul se reuneşte miercuri în şedinţă, de la ora 13.00, iar pe ordinea de zi figurează un proiect de hotărâre pentru modificarea Strategiei de...

  Florin Cîţu, despre redeschiderea şcolilor: „Decizia se va lua pe 2 februarie”

  Decizia privind începerea şcolii ar putea fi luată pe 2 februarie, a anunţat premierul Florin Cîţu, iar dacă lucrurile vor merge bine, cel mai...

  Cum ratează profesorii vaccinarea în prima fază

  Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare că fiecare unitate de învăţământ preuniversitar trebuie să desemneze o persoană pentru înregistrarea profesorilor şi personalului angajat pe...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI