13 C
Paşcani
miercuri, mai 18, 2022
Array

Nu este de glumă. Până marţi consilierii păşcăneni trebuie să se maturizeze. Altfel, rămânem fără apă

Municipiul Paşcani se afla în pragul unui eveniment de mediu. O spun specialiştii speriaţi ca la începutul lunii viitoare se pot confrunta cu o situaţie fără precedent în România. Ei au fost prezenţi în cursul de ieri la şedinţa legislativului local pentru ai convinge pe consilieri să găsească o soluţie raţională, nu politica de rezolvare a problemei.
Este vorba despre staţia de epurare din Paşcani care ar putea fi închisă de la data de 1 iulie. Asta deoarece societatea Prest Serv Apa nu are bani nici măcar pentru achitarea facturilor la curent electric. EON România a trimis o ultimă notificare autorităţilor locale din care reiese că dacă în şedinţă programată pe 30 iunie nu va fi găsită o soluţie atunci vor opri furnizarea. Datoriile se ridică la peste 600 000 lei iar situaţia este şi mai complicate din cauza conturilor blocate de fisc.
S-a ajuns în această situaţie deoarece Apa Vital Iaşi refuza să achite integral serviciile de epurare şiş a încheie un contract de prestări servicii cu societatea din Paşcani. În momentul de faţă deşi serviciile de epurare sunt prestate nimeni nu le încasează.
Reprezentantul Agenţiei de Mediu Iaşi au spus că situaţia de la Paşcani este fără precedent în România. El a precizat că în mod normal serviciile de epurare nu ar trebui despărţite de cele de canalizare, şi că legislativul local ar trebui să rezolve imediat acesta problemă.
Reprezentantul statului a recomandat ca cele două servicii să fie unificate iar consilierii păşcăneni să delege serviciul unei societăţi care care poate să îşi susţină activitatea economică şi să face investiţii.
Dacă nu vor fi găsite soluţii imediate staţia de epurare ar putea fi închisă. Asta ar duce la întreruperea furnizării apei în tot oraşul şi la deversări de ape poluate în Şiret. Un eveniment de mediu cu rezonanţă internaţional atrag atenţia specialiştii care ar atrage sancţiuni pe măsură: amenzi de peste jumătate de milion de euro;
Menţionăm că o decisive finală ar urma să fie luată în şedinţă programată pe 30 iunie. În cadrul aceleiasi şedinţe societatea de apă şi canal di Paşcani a prezentat şi un raport privind situaţia financiară. Consilierii au fost informaţi că Apa Vital nu îşi recunoaşte datoriile şi că au fost deschise deja câteva procese.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow