21.5 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
21.5 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021

Noutati privind regulamentul si taxa de salubritate. Societatile vor plati in functie de numarul de angajati si suprafata – DOC

Noutati importante privind serviciile de salubritate din judet. Pana la sfarsitul acestui an, autoritatile locale , membre ale asociatiei judetene ADIS, trebuie sa ajusteze sau sa implementeza taxa de salubritate si sa aprobe cate un regulament privind insituirea si administrarea ei. Primariile au fost deja instiintate si au primit un draft de regulament, care urmeaza sa fie supus dezbaterii publice. Modificarile sunt necesare dupa ce a fost desemanat prin licitatie noul operator regional, o firma de salubritate din Pitesti, si a fost incheiat contractul pentru o perioada de 5 ani de zile.
Conform documentului, pentru anul 2019 persoanele fizice din Pascani vor achita o taxa de salubritate mai mica decat cea de acum, adica 9,08 lei/ persoana/luna, fata de 10,16 lei cat este in prezent. Ajustarea taxei trebuia aprobata pana la sfarsitul acestui an, pentru a fi operationala anul viitor. Aceeasi taxa o vor plati si cetatenii din orasele Targu Frumos si Hirlau in timp ce locuitorii din mediul rural vor achita doar 4,2 lei/persoana/luna. De asemenea in regulament se prevede ca in mediul rural gunoiul sa fie colectat o data la doua saptamani de zile, nu in fiecare saptamana, ca pana acum.

In ceea ce priveste persoanele juridice, sistemul de taxare si plata va fi schimbat total. Daca in prezent societatile platesc serviciul de salubritate pe baza de contract si factura, pentru cantitatea de gunoi convenita de cumun acord cu prestatorul de servicii, de anul viitor vor achita si ele o taxa de salubritate, trimestrial la fel ca persoanele fizice. Ea va fi calculata in functie de tipul agentului economic si a unor indicatori pevazuti in anexa regulamentului: numarul de angajati si suprafatele de teren sau a spatiilor. De exemplu, in cazul activitatilor industriale sau a magazinelor, taxa se va calcula in functie de numarul de angajati si suprafata. Indicele de producere a gunoiului, in cele doua cazuri, va fi de 1 pentru fiecare 10 mp, la care se adauga 0,22 pentru fiecare angajat. Directorul ADIS spune ca in acest caz taxa pentru societati ar depasi 30 lei/luna, pentru fiecare angajat, ceea ce ar duce la o majorare a cheltuielor pentru salubritate, de peste 10 ori fata de cele de acum.
Calculele vor fi facute si transmise de Serviciul de Finante Locale pana pe 31 martie pe baza declaratiilor de impunere care trebuie depuse de societati pana cel tarziu 31 ianuarie a fiecarui an. In cazul nedepunerii lor, impunerile la plata vor fi facute din oficiu, pe baza datelor de la ITM si cele de la Finante, spune directorul ADIS.

In noul proiect de regulament sunt prevazute si o serie de facilitati dar si sanctiuni. Persoanele care vor achita integral si in avans taxa de salubritate vor beneficia de o bonificatie de 5% iar pentru restantieri se vor calcula penalitati de 0,1%/zi. Sunt scutiti de la plata veteranii si vaduvele de razboi, persoanele cu handicap si beneficiarii de ajututoare sociale dar si proprietarii de locuite care sunt plecati cel putin trei luni de zile si pot face dovada cu viza de flotant sau contractul de munca. Platile facute in plus pot fi recuperate sau compensate iar persoanele decedate vor fi scoase de la plata de la inceptul lunii urmatoare, la cererea unui membru de familie. Facturile emise de operatori vor fi achitate de autoritatile locale urmand ca sumele sa fie colectate din taxa speciala. In caz de neplata se va sista colectarea gunoiului, atrage atentia reprezentantul ADIS.
Proiectul de regulament poate fi contestat sau completat in max 30 de zile de la publicare. Daca va fi supus la vot in forma initiala se considera ca are acordul persoanelor si societatilor. Mentionam ca taxa de salubritate urmeaza sa fie actualizata in fiecare an, conform prevederilor legale. Noul operator va prelua serviciile de la Pascani, anul viitor, cel mai probabil din luna mai, dupa finalizarea licitatiei si darea in folosinta a statiei de transfer de la Ruginoasa.

Regulament instituire taxa salubritate by orizontul pascani on Scribd

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
21.5 ° C
21.9 °
20.1 °
80 %
4.1kmh
100 %
mie
21 °
joi
36 °
vin
30 °
sâm
33 °
Dum
31 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI