20.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 20, 2022
Array

Noutati fiscale de care ar trebui sa tineti seama: In declaratia 205 nu se mai declara veniturile din salarii

- Advertisement -

In declaratia 205 nu se mai declara veniturile din salarii (restul stopajului la sursa fiind declarat prin acelasi formular), iar declaratia cu venitul nerezidentilor este numerotata cu nr. 207, ea devenind declaratie informativa cu amenda usturatoare in caz de nedepunere, potrivit  Ordinul ce aproba formulare pentru declaratiile fiscale 200, 201, 204, 205, 207 depuse din 201, publicat in Monitorul Oficial.

Ce trebuie sa retinem din documentul ANAF?

  • In primul rand, el actualizeaza formularele de declaratii pe care le vor completa contribuabilii persoane fizice, sau platitorii de venituri catre persoanele fizice, pentru veniturile realizate incepand cu data de 01.01.2017, data intrarii in vigoare a noului Cod fiscal.

Care sunt cele mai semnificative schimbari intervenite?

  • Principala modificare este adusa modului de utilizare pentru declaratia 205 – Declaratie informativa cu impozitul retinut la sursa. In aceasta nu se mai declara veniturile din salarii si impozitul pe venitul din salarii. Foarte important: Declaratia 205 se depune pentru celelalte venituri ale persoanei fizice impozitate la sursa (dividende, dobanzi, venituri din premii, venituri din alte surse, etc).
  • O alta modificare se refera la declaratia cu veniturile realizate de nerezidenti in sfera impozitarii in Romania.  Pentru prima data in ultimii ani aceasta declaratie este numerotata si de acum o vom cunoaste ca declaratia 207 – 207  „Declaratie  informativa  privind  impozitul  retinut la  sursa/veniturile  scutite,  pe  beneficiari  de  venit nerezidenti”.

 

Ce formulare au mai fost modificate si mai ales, cum?

Sunt modificate urmatoarele formulare si declaratii:

  • Formularul 200 – „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” aferent anului 2016 se depune pana in data de 25 mai 2017 inclusiv. Se declara urmatoarele categorii de venituri: a)activitati independente; b)cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda; c)activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;  d)piscicultura si/sau silvicultura; e)transferul titlurilor de valoare si orice  alte operatiuni cu instrumente financiare; f)jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker;  g)alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei. Nota: depun declaratia si persoanele cu handicap scutite de impozit daca realizeaza aceste venituri.
  • Formularul 204 – „Declaratie  anuala  de  venit  pentru  asocierile  fara personalitate  juridica …” Declaratia se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din activitati independente, activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, din activitati  agricole, din piscicultura sau silvicultura, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.Termen de depunere si responsabilitate: se completeaza si se depune de catre asociatul desemnat prin contractul de asociere sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice, pana la data de 15 martie a anului urmator celui de raportare. Nota: ulterior, fiecare participant la asociere declara veniturile primite conform procedurii aplicabile pentru fiecare tipuri de venituri!
  • Formularul 205  -„Declaratie  informativa  privind  impozitul  retinut  la  sursa…” Pentru anul 2016 termenul de depunere este data de 28 februarie 2017 inclusiv. Declaratia se depune de platitorii de venituri ce achita catre persoane fizice urmatoarele tipuri de venituri: a)venituri din dividende;b)venituri din dobanzi;  c)venituri din lichidarea unei persoane juridice; d)venituri din premii;  e)venituri din jocuri de noroc cu impunere finala;  f)venituri din alte surse. De retinut: In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, se completeaza un singur formular. Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare pentru fiecare beneficiar.

Continuare pe HotNews.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow