-2.6 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Noul șef Cotnari: ”dacă aș avea o baghetă magică aș păstra forța de muncă în țară”

La 6 luni de când a devenit șef al combinatului de vinuri COTNARI SA, Remus Deleanu susține că principala problemă a economiei românești nu e nici criza economică nici cea politică ci criza forței de muncă: ”sincer, eu dacă aș avea o baghetă magică asta e problema pe care aș rezolva-o prioritar. Spre exemplu, noi la Cotnari suntem acum în plin sezon de cules și ne-ar trebui 1700 de zilieri. Avem doar vreo 950Și încă stăm bine, alți producători de vin nu au nici 100 de culegători”, a spus Remus Deleanu.
Grupul de firme din jurul Cotnari SA a investit peste 10 milioane euro în echipamente automate de recoltare, depozitare și prelucrare dar randamentul e mai slab decât în varianta clasică. ”Anul trecut, de exemplu, am achiziționat 4 utilaje pe care le-am utilizat în procesul de recoltare mecanizată. Dar am făcut asta din cauza lipsei forței de muncă, nu pentru că ar fi randamentul mai bun”, a spus nr 1 de la Cotnari SA.
În prezent firmele din grupul Cotnari au la dispoziție 1800 de hectare, din care doar 400 pot fi recoltate mecanizat. ”Recoltarea mecanizată nu poate fi făcută pe toate suprafețele , pentru că avem limitări tehnice care țin de înclinația parcelor de exemplu. Vița de vie este plantata de multe ori pe zone deluroase pentru că acolo întâlnește condiții optime, iar aici lucrările nu se vor face decât manual. Pe de altă parte sunt lucrări în viticultură cum ar fi tăiatul în uscat , care se face exclusiv manual pentru că depinde de modul în care lucrătorul sezonier taie vița de vie, iar modul de tăiere dictează de multe ori recolta”, a explicat șeful Cotnari SA.
cotnari struguri
70 de ha plantație nouă în 2021 și investiții în produse premium
Ca nou șef de firmă, Remus Deleanu are o listă de proiecte noi. ”Am înființat în acest an 70 de hectare de plantație nou. Ca tendință, dorim să creștem vânzările pe partea de produse mainstream și premium și să ne focusăm mai mult pe partea de Horeca. Dar asta depinde și de evoluția sau involuția situației pandemice. De asemenea zona de spumante este în focus și vrem ușor ușor să ne poziționăm în fața clienților și ca producător de vinuri spumante”.
Cotnari SA a avut anul trecut afaceri de 142 milioane lei și un profit de 3,6 milioane lei, cifre obținute cu aproape 290 de angajați permanenți. Cealaltă firmă mare din grup, Casa de Vinuri Cotnari (firma copiilor acționarilor principali de la marele combinat) a raportat la Finanțe afaceri de 30 milioane lei dar un profit mult mai mare – 6,7 milioane lei. Totul cu numai 22 de angajați. Casa de Vinuri Cotnari e condusă de fratele lui Remus Deleanu, Victor.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow