4.4 C
Paşcani
vineri, martie 31, 2023
Array

Noul Regulament Școlar, dezbătut la cercul directorilor

Astăzi la Ruginoasa a avut loc Cercul Metodic al directorilor din zona Pașcani, iar tema principală discutată a fost legată de noul Regulament de Ordine Interioară din școli și modalitățile de aplicare ale acestuia.

De la publicarea în Monitorul Oficial au fost organizate discuții la nivelul inspectoratelor și școlilor pentru adaptarea noului regulament la nevoile și posibilitățile sistemului școlar, elevilor și cadrelor didactice.
La activitate a fost prezent și un inspector de specialitate, pentru clarificarea acestor noi prevederi ale regulamentului și pentru discutarea metodelor de aplicare la nivelul școlilor.

Cele mai importante prevederi au în centru drepturi ale elevilor și părinților, aceștia având posibilitatea să conteste notele primite, dar menționăm că este vorba doar de evaluări scrise.
Conducerea şi angajații din unitatea de învăţământ nu pot face publice datele personale şi rezultatele şcolare, ale elevilor, fiind vorba de date care au devenit confidențiale. Tot conducerea școlilor trebuie să asigure elevilor consiliere psihologică și de orientare în carieră, iar pentru încadrarea elevilor de altă etnie în mediul școlar se vor face comisii de discriminare în cadrul școlilor.

Tot în legătură cu numărul de comisii școlare, regulamentul prevede modificări importante deoarece vechile structuri organizatorice nu se mai potrivesc cu actualele probleme din învățământul românesc.

Noul regulament conține și sancțiuni pentru elevii care încalcă regulamentul școlar, dintre ele meționăm : observaţia, avertismentul, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a burselor de orice fel, mutarea disciplinară la altă clasă din școală sau din altă înstituție de învățământ și chiar exmatricularea pentru abateri grave.
Mai menționăm că elevii au dreptul, conform noului regulament, la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice.

Elevii nu au numai drepturi noi, ci au de respectat și câteva reguli, în afara celor bine cunoscute din care menționăm:
– nu au voie să deţină şi să consume, în perimetrul unităţii de învăţământ şi în afara acestuia, droguri, băuturi alcoolice şi ţigări şi să participe la jocuri de noroc;
– nu au permisiunea să introducă, în perimetrul școlii, orice tipuri de arme sau alte instrumente periculoase, precum muniţie, petarde, pocnitori, obiecte ascuțite, etc., care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a colectivului de elevi şi a personalului unităţii de învăţământ;
– nu au voie să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic;
– nu le este permis să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor;
– au interzis să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unităţii de învăţământ;
– nu le este permis să aibă ţinută, comportamente şi atitudini ostentative şi provocatoare;
– nu au voie să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de
personalul unităţii de învăţământ.

Mai precizăm că Noul Regulament Școlar a intrat în vigoare după publicarea sa în Monitorul oficial, fiind adus la cunoștința elevilor și profesorilor, însă este posibil să mai suporte modificări și datorită reglementărilor actuale cu privire la ora de religie, deoarece aceștia nu pot părăsi incinta școlii în timpul orelor obligatorii de curs, urmând să desfășoare alte activități supravegheate în cadrul școlii, după cum declară și Camelia Gavrilă, Inspectorul General de la Inspectoratul Școlar Iași.

Alte articole

Scandal intre consilierii pascaneni privind locuintele pentru tineri -VIDEO

Scandal in legislativul pascanean privind soarta a doua demersuri...

Probleme de mediu, la mai multe service-uri auto din Pașcani

Semnal de alarma ingrijorator privind incalcarea normelor de mediu...

ZERO TAXE PE SALARIUL MINIM (P)

Prețurile cresc în continuare vertiginos. În perioada aceasta, este...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow