30.8 C
Paşcani
marți, iunie 28, 2022
Array

Noul plan de salubritate al Pascaniului a fost respins. Costurile sunt prea mari, se aşteaptă colectarea selectivă

Noul plan de administrare al societăţii păşcănene de salubritate a fost amânat astăzi de consilierii locali după dezbateri aprinse pe această temă. Totodată a fost aprobată la limita o nouă majorare de capital pentru achitarea facturilor restante.
Dezbaterile au început cu un raport prezentat de reprezentanţii Consiliului de Administratie al societăţii. Costurile pentru transportul şi depozitarea deşeurile menajere de cca 20 de miliarde de lei anual i-au nemulţumit pe unii dintre consilieri. Pentru reducerea distanţei şi implicit al costurilor ei au cerut ca gunoiul să fie transportat la groapa ecologică de la Girov din judeţul Neamţ.
În replică conducerea societăţii a spus ca gunoiul nu poate fi transportat decât la Iaşi conform obligaţiilor asumate ca membru al asociaţiei judeţene ADIS.
O altă propunere de scădere a costurilor a venit din partea consilierului Marius Pintilie. El a cerut administratiei locale măsuri concrete pentru colectarea selectivă şi a spus că nu este mulţumit de activitatea şi planul de management al societăţii de salubritate.
După şedinţă el a făcut o demonstraţie chiar în faţa unor containere din apropierea Primăriei. Consilierul liberal a arătat cum pot scădea costurile dacă se aplică colectarea selective.
În replică primarul a explicat că Pascaniul are deja câteva sute de pubele pentru colectarea selective dar nu pot fi folosite decât de operatorul care va fi desemnat anul viitor în urma unei licitaţii. Pascaniul încerca să se asocieze cu municipiul Iaşi şi oraşul Târgu Frumos pentru a participa la licitaţie a explicat edilul. Până atunci administratia locală trebuie să amenajeze platformele unde urmează să fie puse pubelele
Primarul Dumitru Pantazi a explicat şi cum vor fi achitate serviciile noului operator de salubritate. Cel puţin timp de cinci ani de zile păşcănenii vor plăti o taxă anuală de salubritate de 8,5 lei de persoană pe lună. Ea va fi plătită în avans de Primăria Paşcani în funcţie de numărul populaţiei conform Institutului Naţional de Statistică şi recuperată de la populaţie.
În acelaşi context consilierul Vasile Haldan a atras atenţia că veniturile şi cheltuielile propuse trebuie corelate aşa încât societatea să nu meargă în pierdere.
Mai mult consilierul Dorin Nechifor a atras atentia că dacă planul de administrare nu va fi aprobat atunci actuala conducere trebuie demisa şi a subliniat faptul că Pascaniul nu putea rămâne înafara asociaţiei judeţene ADIS.
Până la urma proiectul a fost amânat la propunerea edilului şef.
În aceeaşi şedinţă la limită a fost aprobată majorarea capitalului social al societăţii cu 200.000 lei pentru achitarea unei părţi din restantele acumulate de societatea de salubritate la transport şi depozitarea gunoiului la Iaşi.
Menţiona că noul plan de administrare până la sfârşitul anului 2019 ar urma să fie dezbătut într-o viitoare şedinţă, posibil de urgenţă. Până atunci conducerea societăţii trebuie să prezinte perspectivele societăţii după desemnarea noului operator de salubritate.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow