15.8 C
Paşcani
vineri, iunie 9, 2023
Array

Noul cod rutier. Permis pentru mopede și restricții în trafic pentru bicicliști. Ce s-a mai modificat

Legea care prevede noi reglementări privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial, aceasta aducând noutăți precum obligativitatea de a avea permis pentru a conduce un moped sau restricții în trafic pentru bicicliști.

Noile reglementări aduse la OUG 195/2002 vor intra în vigoare la 19 ianuarie 2013. Reglementările prevăd că mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a fi conduse pe drumurile publice este necesar un permis de conducere de categoria AM.

Aceste permise pot fi obținute de cetățenii cu vârsta de peste 16 ani, după susținerea unei probe teoretice și a uneia practice. Tot autovehicule sunt considerate triciclurile motorizate.

O altă prevedere a noului cod rutier este ca, în cazul în care un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicliștii sunt obligați să se deplaseze pe această pistă și nu pe celelalte benzi de drum.

În ceea ce privește reînoirea permisului de conducere, acest lucru va putea fi făcut doar în baza unui control medical corespunzător cu categoria deținută de șofer.

De asemenea, deplasarea cu tractorul pe drumurile publice nu va fi legală decât în condițiile în care șoferul are un permis special de condus (categoria Tr).

De asemenea, se va trece la noul sistem de categorii de permise de condus, echivalarea urmând să fie făcută la următoarea reînoire a permisului, dacă este făcută după data de 19 ianuarie 2013.

Sistemul de echivalare face ca subcategoriile Al, B1, C1, C1E, Dl și D1E să devină categorii. De asemenea, sunt introduse categoriile AM, pentru mopede, A1 pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, precum și A2 pentru motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

Sursa Jurnalul National

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow