10.8 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Nouă lucruri pe care trebuie să le știi, de-acum, dacă stai la bloc

Dacă locuiești la bloc, beneficiezi de vineri de un cadru legal mai clar în baza căruia să îți cunoști drepturile și obligațiile. Cel puțin în anumite privințe. Pe de altă parte, noua lege a asociațiilor de proprietari transformă regimul juridic al spațiilor comune în ceva și mai complex, astfel încât îți prezentăm mai jos o parte dintre modificări, ca să te familiarizezi cu acestea.

De vineri, regimul juridic al asociațiilor de proprietari s-a modificat, după intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Modifcările au scopul de a eficientiza relațiile între proprietarii de apartamente (chiriași, în unele cazuri), dar și de a asigura o bună adminstrare a spațiilor comune și a cheltuielilor și veniturilor.

Totuși, atingerea acestor scopuri a determinat o serie de modificări ale cadrului juridic care guvernează asociațiile de proprietari. Sunt clarificate multe aspecte și, în același timp, este prevăzută o serie nouă de obligații.

1. Dacă ai chiriași, trebuie să anunți asociația de proprietari despre acest lucru, în cel mult zece zile de ocuparea apartamentului de către chiriași. Până acum, deși se practica anunțarea noilor chiriași, era discutabil dacă acest lucru era obligatoriu sau nu. De acum, există o prevedere expresă.

2. Dacă faci modificări în apartament, pentru care e necesară o autorizație de construire, trebuie să informezi asociația. Totuși, informarea nu înseamnă ca ai nevoie și de acordul acesteia. De asemenea, prevederile nu aduc, neapărat, ceva nou, ci doar detaliază anumite aspecte.

3. Vânzarea apartamentelor unde există datorii se poate face doar dacă sunt plătite la zi utilitățile publice și cotele de contribuție la cheltuielile asociației. Totuși, noul cumpărător poate accepta preluarea tuturor datoriilor, dacă nu sunt plătite la zi, caz în care vânzarea este autentificată la notar.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole