0.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 27, 2023

Noile reguli pentru românii care intră în țară de sărbători au intrat în vigoare. Cine nu stă în carantină și cine are carantina redusă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat vineri noi măsuri despre modul în care vor intra românii aflați peste hotare în țară.

afila spune că la întâlnirea convocată vineri de premierul Nicolae Ciucă cu autoritățile sanitare s-a discutat situația cetățenilor români infectați cu noua tulpină – Omicron. „Din fericire, situația este bună, dar o concluzie evidentă a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii și a complicațiilor și a decesului. Din acest motiv recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea”, a spus Rafila.

Măsurile care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii noii tulpini. Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe, adică din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile. Persoanele care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, vor intra în carantină timp de 14 zile.

CNSU discută vineri introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.

De asemenea este propusă exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală. O altă măsură vizată este reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR și eliminarea posibilității de a ieșii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR în a 8 zi.

Noile măsuri pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă au intrat în vigoare

Noile măsuri aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România au intrat în vigoare azi și sunt valabile până pe 8 ianuarie 2022, ora 24:00. Noile reguli de carantină pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terțe sunt stabilite în funcție de riscul de infectare pe care îl implică fiecare situație în parte. Lista completă a excepţiilor poate fi consultată AICI.

sursa observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow