16.3 C
Paşcani
vineri, septembrie 24, 2021
Array

Noi reguli pentru angajatori. Amenzile ajung la 5.000 de lei dacă nu le respectaţi

Angajatorii ieşeni trebuie să respecte noi reguli de la jumătatea acestei luni. Din 10 octombrie, aceştia au obligativitatea de a notifica AJOFM Iaşi privind locurile de muncă disponibile în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
De asemenea, angajatorii sunt datori să informeze AJOFM Iaşi şi de ocuparea ulterioară a acestor posturi în termen de o zi lucrătoare. “Nerespectarea acestor prevederi este contravenţie, iar angajatorii pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 RON”, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al instituţiei. “Începând cu data de 10 octombrie intră în vigoare Legea 250 pentru modificarea şi completarea legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. De asemenea, prin noul act normativ se aduc modificări şi la Legea 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale”, a precizat reprezentantul AJOFM Iaşi.

Ce facilităţi se oferă

Noua lege prevede şi facilităţi pentru angajatori, nu vine numai cu sancţiuni. Astfel, pentru angajatorii care încadrează pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc pentru fiecare dintre aceştia o bonificaţie din partea statului român pe o perioadă de 12 luni. În cazul angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi ai ciclului inferior de liceu, respectiv ai şcolilor de arte şi meserii, suma lunară oferită de la bugetul statului este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în prezent cifrat la 500 RON. Suma creşte cu 100 RON în situaţia absolvenţilor de liceu sau de şcoală postliceală şi poate ajunge până la 750 RON pentru fiecare absolvent de studii superioare încadrat în muncă. Faţă de legea anterioară, când era stipulată condiţia expresă ca angajatorii să încheie cu absolvenţii un contract de muncă pe o perioadă de minimum trei ani, prin noul act normativ ce intră zilele acestea în vigoare, perioada respectivă se înjumătăţeşte, fiind de minimum 18 luni de la data semnării contractului de muncă.

Continuare pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Sedinta de Consiliu Local la Targu Frumos, pe 27 septembrie

Legislativul local din orasul Targu Frumos se intruneste luni, 27 septembrie, in sedinta ordinara. Intalnirea va avea...

Elevii de la Liceul Tehnologic din Hârlău, informați de polițiști despre pericolele din anturaj

La data de 23 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au desfăşurat o activitate educativ-preventivă,...

Cum te poti proteja cand pui mustul la fermentat?

Toamna se numără bobocii, dar și recolta la struguri. Și pentru că este vremea culesului în podgoriile...

Șofer de 24 de ani prins de polițiștii din Târgu Frumos, cu viteza de 154 km/ora

Un tanar de 24 de ani a ramas fara permis de conducere dupa ce a fost prins...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI