1 C
Paşcani
duminică, decembrie 4, 2022
Array

Noi reguli pentru acordarea ajutorului de şomaj

3825834-mediafax-foto-adrian-cojocaru

Angajatorii care recrutează tineri absolvenţi nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj odată cu intrarea în vigoare a modificărilor făcute de Guvern la legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, publicate în Monitorul Oficial.

Patronii firmelor care vor angaja absolvenţi, fie de liceu, fie de facultăţi, vor primi timp de un an sume de bani pentru fiecare dintre aceştia, calculate în funcţie de indicatorul social de referinţă, astfel:

– Dacă angajează tineri care au absolvit doar clasa a X-a a liceului sau care au absolvit şcoli de arte şi meserii, obţin o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă aflat în vigoare la acea dată. În prezent, acesta este egal cu suma de 500 de lei.

– Dacă recrutează tineri absolvenţi de învăţământ secundar superior, mai exact absolvenţi de clasa a XII-a sau a XIII-a, sau de învăţământ postliceal, câştigă pentru fiecare dintre ei de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă. La acest moment câştigul ar fi echivalent cu 600 de lei.

– Dacă angajează absolvenţi de învăţământ superior, primesc de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă. În prezent, suma ar fi egală cu 750 de lei.

Odată cu aplicarea modificărilor la lege, angajatorii trebuie să menţină pentru cel puţin 18 luni raporturile de muncă ale tinerilor, faţă de 3 ani, perioada menţionată anterior.

În caz contrar, ei trebuie să restituie sumele de bani primite pentru fiecare absolvent angajat, plusdobânda de referinţă a BNR.

Indemnizaţia de şomaj era, tot în luna mai, de 419 lei, respectiv de 184 de lei pentru absolvenţi. sursa Gandul

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow