-4.9 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Noi materii la școală. Elevii sunt încântați: ”Învățăm cum merge statul nostru, ce putem face, ce nu, ce pedepse putem primi”

De anul viitor, copiii vor învața ce drepturi și obligății au în calitate de cetățeni. Și … cum pot cheltui eficient banii strânși în pușculiță.

Educația juridică și cea financiară devin materii obligatorii la clasele primare și la gimnaziu. Până atunci, dascălii vor fi instruiți de specialișți.

De doi ani, elevii acestei școli din Cluj-Napoca participă la cursuri de Educație Juridică, însă materia este opțională. Dascălii au fost, la rândul lor, școliți de magistrați.

– Astăzi la ora de educație juridică, discutăm despre reguli. Aș dori acum să îmi spuneți, după părerea voastră, cum ar trebui să definim o regulă? Sara?
– Regula este norma pe baza căruia are loc un proces.

Învățăm cum merge statul nostru, țara noastră, ce putem face, ce nu, ce pedepse putem primi… ”, a spus o fetiță.

Ioana Morar este profesoară de Istorie, însă acum le predă elevilor și Educația juridică.

Ioana Morar, profesor de Educație Juridică: “Educația juridică a prins foarte bine la elevii de clasa a 7-a. Încercăm să parcurgem informația prin discuții libere, prin studii de caz, prin exemple din viața concretă.”

Și în Alba-Iulia, tinerii au luat contact cu lumea justiției. Judecători, procurori și avocați au venit în fața elevilor și au fost asaltați de întrebări. La finalul cursului, tinerii au luat parte la un experiment interesant: simularea unui proces pe baza întâmplărilor din romanul “Baltagul”, chiar într-o sală de judecată.

Cosmin Muntean, Expert Biroul de Informare Relații Publice Curtea de Apel Alba Iulia: “Educația juridică a tinerei generații este esențială dacă ne dorim cu adevărat ca ei să trăiască într-o lume mai bună, să aibă un viitor mai bun într-o lume mai educată și mai sigură.”

Educația juridică este materie opțională în prezent în 122 de școli din țară.

Cristi Danileț, judecător: “Educația juridică ar trebui să acopere principalele reguli care li se aplică copiilor, când sunt acasă, pe stradă, la școală, în online, când vin în contact cu banca, cu spitalul sau oamenii legii.”

Elevii vor primi note de anul viitor și la educație financiară și antreprenorială, materie ce devine, de asemenea, obligatorie.

Loredana Poenaru, manager Educație Financiară: “La clasele primare este important să știm pușculița – cum o folosim și care e rolul. Dar până să ajungem acolo este important să știm de unde vin banii, de ce merg părinții la serviciu, și mai ales este important că cei mici să afle care sunt prioritățile, care sunt diferențele dinte nevoi și dorințe.

Legea care impune aceste materii în școală a fost votată în această toamna în Parlament și trimisă președintelui spre promulgare.

sursa stirile pro tv

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow