0.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 8, 2021

Noi etichete energetice pentru becuri şi lămpi. Cum pot plăti românii mai puţin pentru curentul electric

Cu atâtea scumpiri la curentul electric, pare că singura soluţie este să învăţăm să economisim. Iar noile etichete energetice pentru becuri şi lămpi, valabile de astăzi, exact asta fac. E simplu: cine vrea să plătească mai puţin la factură are nevoie de un produs mai eficient. Doar că mai bun înseamnă automat şi mai scump.

Cumpărătorii au scăpat de dificultatea alegerii celor mai bune becuri de pus în lustră. Noile etichete energetice valabile în toată Uniunea Europeană sunt mult mai simple.

Înainte, electrocasnicele erau clasificate de la litera A cu trei plus până la litera D. Noua etichetă încadrează becurile şi lămpile de la A la G şi are în plus şi un cod QR cu informaţii despre produs. S-a schimbat şi comparaţia. Noile becuri nu mai sunt comparate cu becurile vechi, incandescente care iroseau multă electricitate sub forma de caldură, ci cu unele noi, pe tehnologie led, care pot oferi la fel de multă lumină pentru o fracţiune din electricitatea consumată de acestea. Codul de culori a rămas acelaşi: verde înseamnă consum mic, roşu, consum mare.

Cât ne va costa să economisim

Eficienţa pe care acum o putem recunoaşte mai uşor nu vine ieftin. Iar diferenţa de preţ poate fi semnificativă, de la 2-3 lei lei la 60 de lei. Dai un ban, dar merită, spun specialiştii. Practic, costă doar investiţia, care se amortizează destul de repede, apoi ieşim pe plus. De exemplu, un apartament cu trei camere iluminat cu becuri clasa A consumă doar 60 de kilowaţi pe an, faţă de aproape 400, cât ar utiliza becurile cu filament.

Dumitru Chisăliţă, profesor universitar: Înseamnă că am putea face o economie de aproape 300 de lei. Într-un singur an am acoperi investiţia pe care am avea-o şi după aceea am face economie an de an de aproape 250 de lei, asta ţinând seama de preţul de astăzi.

Adică exact ce contează pentru buzunarul consumatorului.

Client: Să fie cât mai eficiente. Este eficient energetic, dar durează şi mai mult. Dai un ban dar stai în faţă.

Client: De obicei acestea pe LED-uri se recomandă, am înţeles. Încerc să iau totuşi ceva Ok, adică mai eficient chiar dacă costurile sunt ca atare.

În afară de becuri, asemenea etichete noi mai găsiţi pe frigidere, congelatoare, maşini de spălat şi televizoare. Comisia Europeană spune că în anii următori va adăuga noi produse pe listă.

Sursa   Observator 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Ciucă: Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, oamenii să circule

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului...

Cele mai frumoase coșuri de Crăciun, la cel mai accesibil preț (P)

Sărbătorile bat la ușă, ne facem lista și o verificăm de două ori pentru că se pare...

Spațiu de joacă creativ și educativ, la Școala Gimnazială Muncelu de Sus

C.P. „Școala Gimnazială Muncelu de Sus prin proiectul “Și noi vrem spațiu de joacă creativ și educativ!“,...

Monica Berescu, deputat USR: Coaliția hoției PNL – PSD – UDMR refuză profesionalizarea conducerii ANCOM

C.P. România și-a asumat adoptarea directivei europene privind Codul Comunicațiilor drept unul dintre cele 20 de obiective...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI