11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Noi descoperiri despre Iași în arhivele din Moscova. Date din 1739: Râpa Galbenă și un baraj

Profesorul Laurenţiu Radvan şi doctorul în istorie Mihai Anatolii Ciobanu au reuşit să găsească în arhivele de la Moscova documentul original al celui mai vechi plan cunoscut al capitalei Moldovei, ce datează din 1739. Existenţa acestuia transformă Iaşul în cel mai vechi oraş cartografiat din România: prin comparaţie, pentru Bucureşti, a fost descoperit un plan ce datează abia din anul 1770.

Cei doi cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au găsit pentru prima dată planul fortificării oraşului din 1739 publicat în copie într-un tratat de arhitectură militară din 1866. Atunci, aceştia au precizat că el a fost realizat în cadrul ocupaţiei ruse a Iaşilor din toamna anului 1739, după ce feldmareşalul Burkhard Christoph von Münnich poruncise ridicarea unui plan menit să consolideze semnificativ apărarea oraşului, plan pe care ruşii au început să-l pună în aplicare.

„Continuarea cercetărilor în arhive a scos la iveală originalul color al acestui document, care prezintă unele elemente diferite de planul publicat în 1866. Traseul zidurilor pe care ruşii urmăreau să îl ridice în jurul oraşului este identic, la fel numărul bastioanelor şi redutele planificate de Münnich. Zidurile curţii domneşti sunt însă mai corect reprezentate în original. În mijlocul planului este notată legenda cu indicaţii făcute personal de felmareşal, conţinând semnătura autografă a acestuia, ca şi data şi locul în care von Münnich a aprobat modificările, «în tabăra de la Prut, septembrie 21, anul 1739»“, au precizat cercetătorii pentru „Ziarul de Iaşi“.

Râpa Galbenă există de aproape trei secole

Aceasta nu este singura descoperire majoră în arhivele din Rusia, fiind descoperită şi o schiţă preliminară, în creion, a planului din 1739, care are mai multe detalii semnificative, printre care cercetătorii numesc identificarea apeductului de piatră de peste Râpa Mare, care este cunoscută astăzi ca Râpa Galbenă.

„Dar mai importantă este descoperirea în premieră a unui plan al oraşului cu o legendă foarte bogată, cu nu mai puţin de 35 de litere, care permite reconstituirea patrimoniului Iaşilor din acea vreme. Litera A marchează «tabăra celor şapte regimente», amplasată în Copou, la nord de linia de bastioane amenajată în partea de Nord a oraşului. Curtea sau «castelul domnului» a primit litera E, de data aceasta fiind reprezentate nu numai zidurile curţii, ci şi construcţiile din interior: două mari clădiri, palatul domnului şi al doamnei, împreună cu cinci clădiri auxiliare“, menţionează cercetătorii în prezentarea lor.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole