Array

Noi amanunte din dosarul judecatorilor corupti

Un exploziv dosar de „cumpărare de sentinţe“ ridică multe semne de întrebare privind actul de Justiţie de la Iaşi. Judecători şi avocaţi cunoscuţi, alături de poliţişti şi romi, au fost audiaţi la DIICOT în weekend în acest uluitor caz de corupţie. Unul dintre cei mai cunoscuţi judecători ai Curţii de Apel Iaşi, Dan Anton, suspect în dosar, a fost implicat în ultima vreme în mai multe cazuri controversate. El a fost ridicat de autorităţi sâmbătă şi audiat mai multe ore la Parchet, la final fiind pus sub învinuire pentru trafic de influenţă. Ar fi pretins, prin intermediari, suma de 200.000 de lei, dar şi mai multe bunuri, printre care curcani şi vin, de la mai mulţi romi care voiau să scape de puşcărie. Cinci persoane au fost reţinute în acest dosar, printre care şi fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani, Viorel Maftei, el fiind intermediarul mitei. Printre reţinuţi este şi un poliţst. Au fost audiaţi şi mai mulţi avocaţi cunoscuţi: decanul Marius Striblea, Stelică Boboc, Bogdan Luca, Dana Luca, Lucian Piţigoi, dar şi fiica judecătorului Anton. Acesta nu este primul caz care lasă să se întrezărească putregaiul de la vârful justiţiei locale.

Dosar exploziv în justiţia ie­şea­nă, cu judecători, avocaţi, po­li­ţişti şi romi cercetaţi. Procurorii Direcţiei de Infracţiunilor de Crimă Orga­ni­zată şi Terorism (DIICOT) Iaşi au efectuat în cursul zilei de sâmbătă mai multe percheziţii într-un dosar de constituire a unui grup in­frac­ţional organizat şi trafic de influenţă, pentru cei puşi sub acuzare numărându-se şi judecătorul Dan Anton, de la Secţia Penală a Curţii de Apel Iaşi. Locuinţa lui Anton a fost una dintre cele percheziţionate de anchetatori în acest caz, descin­derile având loc sâmbătă, la pri­mele ore ale dimineţii. Ulterior, An­ton a fost audiat la sediul DIICOT, acolo unde a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, el urmând a fi cercetat în stare de libertate. „Momentan nu comen­tăm acuzaţiile din acest dosar“, ne-a precizat, ieri, Irina Iacob, avocata judecătorului de la Curtea de Apel. La rândul lui, Anton nu a răspuns ieri la telefon pentru a co­menta acuzaţiile care i se aduc.

Şpagă pentru sentinţă

Alături de Anton, în acest dosar mai sunt cercetate şi alte persoane, cinci dintre acestea fiind reţinute în cursul zilei de sâmbătă şi duse ieri după-amiază, la Curtea de Apel Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Printre reţinuţi se numără şi fostul preşe­dinte al Judecătoriei Paşcani, Viorel Maftei, în prezent pensionat, cel care ar fi intermediat, susţin surse judiciare, oferirea unei mite ce ar fi urmat să ajungă, au mai menţionat aceleaşi surse, la judecătorul Dan Anton. Anton ar fi acceptat promisiunea de a primi bani, au mai explicat sursele. Printre reţinuţi se numără şi un poliţist din Bacău, Ionuţ Pavăl, cel care ar fi avut, la rândul lui, rol de intermediar în acest caz. Ceilalţi trei reţinuţi sunt Ionuţ Alexandru Jugureanu, Da­fin Constantin Nunucă, zis Beny, şi Neculai Nunucă.

În ceea ce priveşte acuzaţiile din acest dosar, ele fac referire la o presupusă pretindere de mită, în sco­pul admiterii unei contestaţii în anulare depuse de Constantin şi Elena Nunucă. Potrivit portalul instanţei, solicitarea acestora a fost respinsă, pe 20 mai. Concret, membrii familiei de romi Nunucă, de la Moţca, s-ar fi arătat dispuşi să ofere suma de 200.000 de lei, dar şi alte bunuri, printre care curcani sau vin, pentru ca această contestaţie să fie admisă. Banii ar fi trebuit să ajungă la Anton, susţin sursele judiciare, prin intermediul fostului judecător Viorel Maftei. Aceleaşi surse au mai precizat că cele mai importante probe împotriva lui Anton ar fi interceptările telefonice. De asemenea, au mai arătat acestea, cazul prezentat nu ar fi singurul de acest gen, existând informaţii conform cărora anchetatorii vizează şi alte cazuri de „cumpărare“ a unor sen­tinţe.

 

Dosarul familiei Nunucă

Originari din Moţca, membrii familiei ţigăneşti Nunucă au fost şi ei percheziţionaţi în cursul zilei de sâmbătă, forţe de ordine impresionante fiind comasate în localitatea ieşeană. Dosarul pentru care doi membri ai familiei, Constantin şi Elena, se află în arest a fost fina­lizat anul trecut, cei doi fiind condamnaţi la câte trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Ancheta din acel dosar a fost instrumentat tot de DIICOT, faptele datând de acum mai bine de un deceniu. În decembrie 2004, pentru a putea beneficia de deduceri sau restituiri de TVA, Nunucă, sub pretextul că doreşte să facă o staţie de carburanţi la Moţca, i-a propus lui Stănescu să emită facturi false, prin care se atesta vân­zarea de materii prime. Potrivit procurorilor, Cornelia Iftimie, contabila firmei din Moţca, a întocmit în fals note de intrare-recepţie pentru marfă de 1,16 milioane de lei. În acest fel, firma romilor a beneficiat ilegal de deduceri de TVA de 180.000 de lei. În acest dosar au mai fost condamnate şi alte persoane.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Primăria Hârlău, cereri de finanţare prin PNRR pentru reabilitarea termică a unor clădiri publice 

Aleșii locali ai orașului Hârlău au aprobat depunerea a trei proiecte, în cadrul Planului...

Primăria Pașcani vrea să cumpere autobuze electrice pentru transportul public

Primarul Municipiului Pașcani, Marius Pintilie, a inițiat astăzi un...

Cotnariul se înfrățește cu o comună de pe Prut

Demersuri pentru înfrățirea comunei Cotnari cu o comună de...

Dezbatere despre dezinformare și rolul educației media, la „Miron Costin” Pașcani

Săptămâna aceasta a debutat la "Miron Costin" din municipiul Pașcani cu un...