2.2 C
Paşcani
miercuri, martie 29, 2023
Array

Noaptea muzeelor: Ruginoasa şi Hîrlău pe listă

Noaptea muzeelor va fi sărbătorită şi în judeţul Iaşi, iar pe lista celor 20 de instituţii de cultură cum că vor fi deschise şi vor avea un program ce va cuprinde concerte sau vor fi prezenţi meşteri populari se află şi Centrul Cultural de la Ruginoasa şi Muzeul Viei şi Vinului de la Hîrlău.

afis muzeu hirlau

Astfel, începând de vineri 15 mai, de la orele 10 până seară vor avea loc concerte de muzică populară, lansări de carte, dar şi spectacole cu jocuri populare.

Vor fi prezenţi şi solişti vocali şi instrumentişti.

Pentru sâmbătă, 16 mai, conducerea Muzeului Viei şi Vinului de la Hîrlău a pregătit mai multe surprize, iar accesul este gratuit.

La Ruginoasa, Centrul Cultural din localitate aşteaptă cât mai mulţi vizitatori să treacă pragul instituţiei pentru că, organizatorii au pregătit şi surprize pentru ei. Evenimentul va purta numele de “Sărbători de altădat”.

nopatea muzeelor 1

La Paşcani nu va avea loc nici un eveniment, pentru că Muzeul din oraş nu are un sediu unde să-şi expună cele câteva mii de obiecte adunate din Municipu şi toate comunele din împrejurimi. Ele sunt ţinute la păstrare în două încăperi din sediul fostei primarii, care nu au mai mult de 20 de metri pătraţi. Aici intră doar muzeografii şi doar persoanele care se ocupă de îngrijirea bunurilor istorice ştiu de existena lor. Până când nouă locaţia va fi dată în folosinţă, obiectele vor expuse, prin rotaţie în holurile Casei de Cultură şi a Clubului Copiilor.

La nivel european, evenimentul se află pentru a 11-a ediţie consecutivă sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, fiind, de asemenea, al 7-lea an consecutiv de când UNESCO susţine în mod oficial acest program.

La rândul sau, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) acordă din 2011 patronajul sau Nopţii Europene a Muzeelor, stabilită în fiecare an în sâmbătă cea mai apropiată de dată de 18 mai când sărbătorim Ziua Internaţională a Muzeelor.

Eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa în 1999 şi transformat în mod oficial în program european în 2005, Noaptea Europeană a Muzeelor se desfăşoară în 2015 în peste 1.300 de muzee din Franţa şi aproximativ 3.400 în Europa, numărul instituţiilor participante fiind aproape dublu faţă de cel din 2005.
În România, Noaptea Europeană a Muzeelor este coordonată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, ediţia din acest an aflându-se sub semnul protestului faţă de retrocedarea patrimoniului. Astfel, decizia de a acoperi un obiect din expunere cu o pânză albă este un gest simbolic menit să sugereze vizitatorului faptul că e posibil că în viitor să nu mai poată avea acces la acel obiect de patrimoniu, mobil sau imobil.

Lista completă a muzeelor din judeţul Iaşi cu program în noaptea de sambata:

PIETONALUL ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT

orele 10.00-24.00 :

Târgul Meşterilor Populari (organizator: Muzeul Etnografic al Moldovei, parteneri: Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, Asociaţia Art-Meşteşugurile Prutului)

PALATUL CULTURII

orele 19.00-01.00 :

Expoziţia „Palatul Culturii – Palat al Muzeelor. Istoria edificiului în imagini” (organizator: Muzeul de Istorie a Moldovei, partener: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi)

Campania de donaţii sub genericul „DONEAZĂ ŞI SCRIE-ŢI ISTORIA!” – publicul este încurajat să vină la muzeu cu un obiect care ţine de trecutul apropiat, de care se poate despărţi şi pe care doreşte să îl încredinţeze Muzeului de Istorie a Moldovei, contribuind astfel la compunerea colecţiei de istorie contemporană.

MUZEUL UNIRII

orele 17.00-01.30

Dialogul artelor la Palatul Cuza-Vodă

Expoziţia „Nicolae Tonitza. Pictură şi grafică” (organizator: Muzeul de Artă, în contextul celei de-a doua ediţii a manifestărilor reunite sub ciclul „Artişti absolvenţi la Iaşi” iniţiate de Asociaţia Absolvenţilor Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi)

Expoziţia „Muzica în numismatică”  (organizator: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, colecţionar: Dl. Tonel Dârzu)

20.00: „Concert la Palat” susţinut de Cvartetul Artes (coordonator lector universitar dr. Luminiţa Ciobanu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi)

21.00: Concert de fanfară susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Iași

MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU” IAȘI

17.00-01.30

Festivalul Boieresc, ediţia a IV-a

17.30: Teatru la…muzeu  cu participarea membrilor trupei „Alternativ Teatru” (coordonator: actorul George Marici)

19.30: Vernisajul expoziţiei „Mihail Kogălniceanu şi epoca Daciei literare” (organizatori: Institutul Cultural Român din Chişinău, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chişinău, al Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău şi al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova)

20.00: Atelier de dans cu ansamblul „Coconiţe“ şi Clubul de Dans Multicultural (coordonator prof. Lavinia Răileanu)

21.00: Recital „Splendorile Operei” susţinut de sopranele Cristina Grigoraş şi Angelica Mecu-Solomon, acompaniate la pian de Traian Hudumeac (organizatori: Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“,  Opera Naţională Română din Iaşi, Clubul „Prietenii Muzicii“)

22.30: Proiecţie de film documentar.

MUZEUL „PONI-CERNĂTESCU“

orele 17.00-01.30

Slalom fotografic  la Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iaşi

17.00:  Vernisajul expoziției Momente din istoria tehnicii fotografice (organizator: Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”)

17.30: Slalom fotografic, ediţia  a VI-a, expoziție – concurs ce se adresează tinerilor fotografi amatori ieșeni cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani (organizator: Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, parteneri: Centrul de Fotografie Contemporană, RotarAct)

18.30: Spectacol de teatru „Vibrații sonore”  interpretează studenți ai Universității de Arte „George Enescu” Iași (coordonator asist. univ. dr. Iuliana Moraru)

20.00: Spectacol literar-muzical coregrafic  „Parfum de Mai”  susținut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi ( coordonator prof. Carmen Zaharia Danicov, îndrumători prof. Florin Sandu – cvartetul „Alegria“,  prof. Alice Sfaiter  – teatru, prof. Rodica Fălişteanu – coregrafie)

PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” DE LA RUGINOASA

17.00-01.30

Aceleaşi legende… o altfel de noapte

Vizitarea expoziției permanente din cadrul muzeului

Acțiune interactivă cu participarea elevilor de la şcolile din comuna Ruginoasa sub genericul ,,Un muzeu, un prieten”

MUZEUL VIEI ŞI VINULUI DIN HÂRLĂU

10.00-01.00

Vizitarea muzeului şi a expoziţiei temporare „Meşteşugul pierdut – Ceramica în ritul funerar”

17.00- 20.00: Concert de piese folclorice locale susţinut de Fanfara din Sticlăria

18.00: Constituirea  Cercului Iubitorilor de Vin „FETEASCĂ”

Evenimentele de mai sus fac parte în CIRCUITUL DE LA IAŞI, organizat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi,  Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, circuite similare fiind organizate şi în Bucureşti şi Galaţi.

 

Alte articole

Cine are dreptate? Masini distruse, sofer ranit

  Doua autoturisme distruse in urma unui accident rutier. Evenimentul...

Trei zile de restrictii, de circulatie, in centrul Pascaniului

  Restrictii de circulatie in centrul municipiului Pascani in perioada...

Stolniceni -Prajescu: 105 de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii...

Stalp de telecomunicatii, rupt de vant

Semnal de alarma pe strada Stefan cel Mare din...

Alegeri PSD la Tatarusi, Motca si Miroslovesti

  Seria conferintelor PSD in zona Pascani pentru alegerea presedintelor...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow