13.8 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023
Array

Tradiţii şi muzică populară, la sărbătoarea din Helesteni – FOTO/VIDEO

Tradiţiile şi obiceiurile renasc într-o comună din apropierea Pascaniului. Ieri, sute de oameni au participat la cea de-a treia ediţie a “Sărbătorii la Heleșteni”, un festival de folclor ce promovează satul românesc. A avut loc o paradă a portului tradiţional, au fost premiate cuplurile de aur şi elevii olimpici. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de dans şi muzică populară.

Comuna Helesteni a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, la cea de-a treia ediţie a unui festival de folclor. Invitaţii au fost primiţi cu pâine şi sare, iar deschiderea evenimentului a avut loc în curtea Primăriei din localitatea de reşedinţa. Au venit oaspeţi de seama, reprezentanţi ai Parlamentului României, Consiliului Judeţean Iaşi, delegaţii din Ucraina şi Republica Moldova şi alţii.

După discursurile oficialităţilor, pe scenă au fost premiate cuplurile de aur din comună. Oameni trecuţi de vârsta a doua, pentru care căsătoria este un legământ sfânt bazat pe iubire şi respect.

De la cei în vârstă, administraţia locală a trecut la cei care reprezintă viitorul: elevii olimpici. Şi ei au fost răsplătiţi pentru rezultatele bune la diferite concursuri.

Sărbătoarea a continuat cu o parada a portului popular tradiţional, ce s-a desfăşurat pe uliţele satului.
Apoi, a început spectacolul. Primii care şi-au arătat talentul au fost copiii din Grupul Folcloric “Perla” din Cernăuţi.
Dansul şi portul popular a fost expus şi de Ansamblul Folcloric “Mugurelul” de la Universitatea de Medicină Veterinară Iaşi.

 


Doi interpreţi de muzică populară au făcut atmosfera şi voie bună. Ştefan Deaconita şi Cristinel Iordachioaia au cântat zeci de melodii.

 

O surpriză a acestui eveniment a fost Ansamblul “Trei Generaţii” al comunei Helesteni, care este format de puţin timp, cu localnici de toate vârstele. Printre ei a dansat şi edilul, Constantin Hira şi soţia lui.

Sărbătoarea s-a terminat mai devreme din cauza vremii nefavorabile, însă, cu siguranţă a fost un eveniment memorabil.

Menţionăm că festivalul a fost organizat de Primăria Helesteni, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow