0.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 27, 2023

Negocieri blocate între PNL și PSD. Ciolacu spune că săptămâna viitoare România va avea Guvern, Cîțu insistă ca PNL să dea primul premier

Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor au avut o scurtă întâlnire la Guvern în care au discutat despre varianta guvernului rotativ. Negocierile sunt blocate în acest moment pentru că ambele mari partide, PNL și PSD, insistă să dea primul premier.

Principalele declarații ale liderului PNL, Florin Cîțu:

– Dacă este propus Nicolae Ciucă și este votat, bineînțeles. În acest moment nu avem niciun motiv să facem acest lucru. PSD au votat să fie primii, așa am înțeles de la domnul Ciolacu.

– Astăzi am luat act de decizia PSD de a avea o propunere de premier, Marcel Ciolacu, și să înceapă sistemul rotativ. Dar primul să fie din PNL.

– Deocamdată problema nu este numele, ci două partide care vor să fie primele în rotativă. Spre deosebire de PSD, PNL nu pune condiții. În acest moment problema este că sunt două partide. După ce depășim acest moment vedem. Am negociat și astăzi, vom negocia în continuare.

– Mandatul PNL din BEx – suntem de acord cu un sistem rotativ, PNL și PSD, iar noi am decis să fie în prima parte un premier al Partidului Național Liberal.

– Eu mă uit la votul de aseară și a fost în majoritate covârșitoare pentru propunerea mea în BEx. Ca și până acum, când am început aceste negocieri lucrurile erau diametral opuse. Sunt sigur că vom găsi
o soluție.

– Trebuie să găsim o soluție să mergem cu un singur nume la Palatul Cotroceni.

– Astăzi suntem cu mult mai aproape decât eram acum două săptămâni.

– Aseară am votat ca premierul să fie al PNL. Un mandat cu guvernare rotativă, cu premier PNL. Orice membru poate să fie, mai flexibil de atât nu se poate.

– PNL nu pune condiții, că domnul Ciolacu nu poate să fie premier.

Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare, România va avea Guvern

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la plecarea de la sediul PSD că săptămâna viitoare România va avea guvern, el precizând că toţi liderii partidelor din această coaliţie sunt de acord cu acest lucru. Despre propunerea de premier, Ciolacu a spus că PSD are un candidat de premier, şi în urma negocierilor, vor vedea ce se va întâmpla.

Ciolacu a fost întrebat ce a discutat cu preşedintele PNL Florin Cîţu, în întâlnirea pe care au avut-o astăzi, el spunând: ”Vorbim zilnic la telefon, pentru că aşa este normal”. Despre intenţia PNL de a veni cu propunerea Dan Vîlceanu premier, Marcel Ciolacu a spus: ”PSD are un candidat de premier, o propunere de prim-ministru, în urma negocierilor vom vedea ce se va întâmpla”.

Despre cine va da primul premier, preşedintele PSD a arătat că decizia Consiliului Naţional a fost să respecte votul românilor. ”Ţinând cont că PSD a câştigat alegerile, se subînţelege, nu suntem aşa brutali în exprimare”, a spus el, despre faptul că în decizia de astăzi, conducerea PSD nu precizează că PSD trebuie să dea primul premier, în rotaţia premierilor.

Marcel Ciolacu a afirmat că săptămâna viitoare, România va avea un guvern, şi că toţi preşedinţii care reprezintă acestă coaliţie sunt de acord că săptămîna viitoare vom avea Guvern. ”Săptămâna viitoare, România va avea un Guvern, pentru că este o obligaţie, românii nu mai au răbdare. Toţi cei din coaliţie sunt de acord că săptămâna viitoare trebuie să avem un Guvern”.

Conform surselor Observator, la întâlnirea de la Guvern dintre cei trei lideri de partide, Florin Cîţu l-ar fi propus pe Dan Vîlceanu pentru funcţia de premier, în timp ce Marcel Ciolacu l-ar fi nominalizat pe Kelemen Hunor.

Aceleaşi surse au precizat că până nu se rezolvă problema numelui de premier nu se va înainta în negocierile cu PSD. Primvicepreşedinţii PNL i-au cerut lui Florin Cîţu să convoace joi BPN pentru a stabili numele de premier.

Florin Cîţu ar fi înţeles nevoia de flexibilizare a mandatului, iar în cadrul BPN ar urma să fie propus Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier.

Negocierile în alianţa PNL-PSD-UDMR s-au blocat până la găsirea unui premier. Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor au avut o şedinţă la Guvern şi au discutat varianta guvernului rotativ, dar nu s-ar fi înţeles asupra numelui de premier.

Conform surselor Observator, cei trei au agreat varianta cu Nicolae Ciucă premier, variantă susţinută şi de la Cotroceni.

Negocierile care ar fi trebuit să aibă loc la ora 16 au fost anulate.

continuarea pe observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow