15.4 C
Paşcani
luni, septembrie 25, 2023
Array

Ne miram de normalitate

In general nu se face lucrul acesta, dar voi incepe acest editorial cu o intrebare: de ce am ajuns sa ne miram de lucruri absolut normale in Romania?

Totul a inceput in aceasta seara, cand postul tv Kanal D sau Kanal Turc cum ar spune unii amici de ai mei (post ce recunosc ca nu se afla printre cele agreate de mine), a prezentat un reportaj despre un grup de rromi din localitatea sibiana Merghindeal, care ATENTIE! practica agricultura. Oamenii de la acest post tv, au dat practic peste cap mitul romanesc care spune “cine a mai vazut drac mort si tigan muncind?”.

Imaginile sunt uimitoare: pirande care tin sapa in mana, nu doar pentru a se rezema in aceasta unealta sau pentru a ghici in ea, ci o folosesc la munca campului. Tiganii vin cu caruta pentru a culege recolta de cartofi, porumb sau alte produse agricole.

INCREDIBIL! exclama unul dintre amicii mei, fiind convins ca totul a fost regizat. Pana in momentul in care reportajul ne duce la un alt grup de rromi ce detin suprafete mari de teren agricol pe care chiar ei il lucreaza cu tractoare. Mai mult, ei merg la scoala, invata despre agricultura si incearca sa puna in practica ce au citit acolo.

Toate acestea, in viziunea mea, ar trebui sa fie o normalitate. Daca tot traiesc printre noi, in tara noastra, intr-un numar din ce in ce mai mare, nu ar fi normal sa puna umarul in loc sa “puna mana”?

O alta chestiune (legata de normalitate) care m-a intrigat este cea referitoare la banii veniti pentru municipiul Pascani de la Guvern dupa o rectificare bugetara. Cei 4,023 milioane de lei primiti de la Guvern prin Directia Judeteana de Finante Publice sunt, ce-i drept, doar bani pe hartie, nu si in conturi, dar sunt buni in vederea echilibrarii bugetelor si diminuarii arieratelor. Acesti bani virtuali au mers direct catre regii, de unde s-au mai sters din datoriile imense lasate mostenire de fostul primar. Problema a aparut in momentul in care Grigore Craciunescu a deschis gura rostind cuvintele “tot raul este spre bine”, lasandu-ne pe noi muritorii de rand sa intelegem ca el a lasat acele datorii ca acum sa aiba pentru ce aduce bani noua conducere. Mai avea un pic si spunea ca meritul acestor bani ii aparine in egala masura.

In cele din urma la tv au inceput sa apara tot felul de personaje, de la actualul primar Dumitru Pantazi si pana la eternul Neculai Ratoi, venind si batand puternic cu pumnul in piept ca au deschis usi pe la Bucuresti pentru acesti bani. Dar, oare nu este datoria lor sa faca acest lucru? Nu pentru asta au fost alesi (cu o majoritate covarsitoare pentru a mai invarti cutitul in rana fostului primar)?

Ultima idee pe care am sa o expun este legata de sezonul rece care bate la usa. S-au instalat in toata regula fenomenele meteo caracteristice toamnei si, usor dar sigur, vine iarna. Autoritatile deja se lauda cu acea clorura de calciu ce va fi aruncata pe drumurile municipiului in aceasta iarna. Din nou apelez la normalitate. Nu era normal sa trecem si noi de la preistoricul aruncat al nisipului si al sarii, la metode mai normale de desfundat drumurile? Eu zic ca da si as mai cuteza sa spun ca acest lucru trebuia sa se intample de mai demult. Ca sa inchei, as face un pariu cu dumneavoastra, acela ca autoritatile vor fi luate prin surprindere de caderile de zapada ce vor avea loc, de necrezut! in noiembrie sau decembrie.

 

 

Alte articole