30 C
Paşcani
joi, august 5, 2021
30 C
Paşcani
joi, august 5, 2021
Array

Năpastă UE pe capul ţăranilor. Incinerarea unei vaci moarte este mai scumpă decât vaca vie

Incinerarea unei vaci moarte în bătătură poate costa mai mult chiar decât una vie. Un sfert din comunele judeţului nu au încheiat un contract cu o firmă specializată pentru preluarea resturilor animale.

Cele 19 comune care au refuzat încheierea unui astfel de contract au primit deocamdată doar avertismente. „Contractul în sine nu înseamnă o sumă imensă, undeva la vreo 500 de lei anual. Primăriile sunt obligate prin lege să aibă încheiate astfel de contracte, care garantează că o firmă preia eventualele animale care au trebuit sacrificate fiind bolnave sau moarte din alte cauze. Problema apare la plata efectivă a serviciului“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare, Vasile Gaboran.

Conform precizărilor acestuia, preluarea şi incinerarea unei vaci costă aproximativ 2.000 de lei, în timp ce un exemplar viu poate fi cumpărat şi cu 1.000 de lei.

Situaţia subproduselor animale nedestinate consumului uman a fost dezbătută în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural. Reprezentanţii DSV au prezentat o listă amplă de resturi interzise consumului uman, de la splină şi sânge, la lapte crud şi jumări.

Prezentarea lor a trezit însă nedumerirea celui care ar fi trebuit să le susţină cel mai mult: prefectul. „Splina nu intră la drob? Iar sângeretele, ardelenii nu cu sânge de porc îl fac? N-am voie să beau lapte crud? Toată copilăria l-am băut aşa cum era luat de la vacă şi uite ce frumos sunt“, a spus nedumerit prefectul Romeo Olteanu.

Oficial, laptele crud, cojile de ouă, oasele degresate sau jumările intră în categoria a treia, de produse improprii consumului uman, ele putând fi utilizate pentru obţinerea de biogaz, compost sau hrana animalelor. „Vedeţi unde stau teroriştii? Merg prin pieţe şi bagă jumări şi lapte crud“, a încheiat prefectul. Sursa Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
30 ° C
30.8 °
25.2 °
49 %
5.1kmh
93 %
joi
31 °
vin
29 °
sâm
26 °
Dum
30 °
lun
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI