16.9 C
Paşcani
miercuri, septembrie 27, 2023
Array

N-ai sa crezi ce transport a facut elicopterul sanitar. Sefa SMURD are inregistrarile

Luni, in jurul pranzului, elicopterul SMURD a fost trimis la Pascani • Doctorii ieseni stiau ca este vorba despre transportul unui copil in stare foarte grava • In jurul orei 16.00, elicopterul a aterizat inapoi la Iasi si a creat confuzie printre medici

Elicopterul SMURD a fost trimis luni, 16 decembrie, la Spitalul Municipal Pascani, de unde a preluat o fetita, victima a unui accident rutier. B. A., in varsta de 6 ani, din localitatea ieseana Cristesti, a fost acrosata de un microbuz in timp ce traversa printr-un loc nepermis. Elicopterul a aterizat, in jurul orei 16.00, in curtea Spitalului de Copii Sf. Maria din Iasi. Fetita a fost dusa in Unitatea de Primire Urgente, unde a fost diagnosticata cu o contuzie la genunchiul drept si un traumatism cranio-cerebral minor. Copila era constienta si a colaborat cu medicii.

Dupa efectuarea investigatiilor medicale, pediatrii au decis transferul fetitei la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi. B. A. putea fi transportata cu ambulanta la spitalul iesean, dar din spusele medicilor ieseni, Spitalul Municipal Pascani nu avea disponibila o ambulanta cu medic si a solicitat elicopterul sanitar. „Fetita avea leziuni minore, o contuzie la genunchiul drept si un traumatism cranio-cerebral minor. A fost adusa cu elicopterul pentru ca nu au avut alt mijloc de transport. Din cate am inteles, Spitalul din Pascani nu a avut ambulanta cu medic care sa supravegheze copilul pe timpul transportului de la Pascani la Iasi. Fetita era constienta si a colaborat cu noi”, a declarat dr. Lucian Cernahoschi, purtator de cuvant la Spitalul Sf. Maria din Iasi. B. A. este internata la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu, unde a fost supusa mai multor investigatii medicale.

„Fetita este in afara oricarui pericol. Investigatiile de specialitate nu au evidentiat vreo leziune sau traumatism la cap. Exista mici leziuni la coloana, dar care nu ii pun viata in pericol. Mai ramane internata pentru continuarea investigatiilor de specialitate. Starea de sanatate a fetitei este buna”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi.

Deplasarea elicopterului SMURD la o interventie costa pe putin mii de euro. Fetita putea fi transportata cu ambulanta, dar, probabil, s-a decis sa se trimita elicopterul pentru a se inregistra cat mai multe ore de zbor. O garda pe elicopterul SMURD inseamna multi bani in buzunarul medicilor. Sefa SMURD, conf. dr. Diana Cimpoesu, a precizat ca de la Spitalul Pascani li s-a transmis ca este vorba despre o urgenta medicala. „Colegii de la Spitalul Pascani, unde a fost transportata fetita, au prezentat cazul ca fiind o urgenta medicala, un caz grav. Ne-au transmis ca este vorba despre un copil de 6 ani, victima dintr-un accident rutier cu traumatism cranio-cerebral sever si pierdere a starii de constienta. Au prezentat cazul ca o urgenta majora si s-a decis sa trimitem elicopterul SMURD.

Convorbirea este inregistrata si se poate dovedi acest lucru”, a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, sefa SMURD Iasi. Pe de alta parte, directorul medical de la Spitalul Municipal Pascani, dr. Diana Acsinte, sustine ca decizia de a trimite elicopterul SMURD apartine medicului coordonator de la SMURD Iasi. Solicitarea catre SMURD Iasi a fost facuta de dr. Ionut Andriescu, care era de garda luni, 16 decembrie, in Compartimentul de Primire Urgente (CPU) din cadrul Spitalului Municipal Pascani. „Fetita a fost adusa cu ambulanta cu medic. A fost adusa in CPU unde a fost diagnosticata cu plaga occipitala dreapta de 5 centimetri, hematom genunchi drept, era stabila hemodinamic si usor confuza. Medicul de garda Andriescu a luat legatura cu medicul coordonator de la SMURD Iasi, care a decis sa trimita elicopterul pentru transportul fetitei la Iasi si ambulanta sa ramana la Pascani”, a declarat dr. Diana Acsinte, director medical la Spitalul Municipal Pascani. Sursa BZI

Alte articole

Crosul Toamnei, la Pașcani. Eveniment programat pentru luna octombrie – DOC

Programul de activități cultural-educative al Primăriei Pașcani va fi...

Se fac înscrieri pentru festivalul „Rampa Teatrală”, organizat de Casa de Cultură Pașcani

Au început înscrierile pentru festivalul „Rampa Teatrală”, organizat de...

Marea dictare în engleză și franceză, la Miron Costin Pașcani – FOTO

Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită într-un mod...

Primarul Pașcaniului, o săptămâna in concediu

Edilul municipiului Pașcani pleacă in concediu de odihna. Vacanta...