More

  Muzeul Vinului Hârlău din casa boierească versus Muzeul Municipal Pașcani de la parterul blocului

  In timp ce în alte localități, muzeele se află în case boierești cu încărcătură istorică, încăperi spațioase și o arhitectură specială, la Pașcani, această instituție de cultură este la parterul unui bloc. La Hirlau în schimb, Muzeul Viei și Vinului este într-o locație deosebită, cu uși vechi din lemn și cu tavane restaurate așa cum erau odinioară. Administrația locală din Pașcani speră ca în viitor și orașul să aibă cu ce mândri în fața turiștilor care vin să vadă istoria acestor locuri.

  Muzeul Viei și Vinului din Hirlau versus Muzeul Municipal din Pașcani. Cele două instituții de cultură au obiecte valoroase specifice fiecărei zone, însă se diferențiază prin ceva anume: locația. Prima dintre ele este într-o casă boierească cu o arhitectură specială și uși vechi din lemn iar cea de-a doua, este la parterul unui bloc, cu gresie pe jos și tâmplărie termopan.

   

  Muzeul Municipal din Pașcani a împlinit 20 de ani de când a fost înființat și a funcționat de-a lungul timpului, în Casa de Cultură, în Palatul Cantacuzino și în clădirea Primăriei vechi din municipiu, acolo unde acum au depozit de obiecte. De trei ani, a ajuns în fostul sediul al Poliției Locale din oras.

  Au obiecte valoroase, peste 5.000 la număr, unele de patrimoniu național, spune muzeograful Daniel Sava.

   

  Se mulțumește cu spațiu actual, care este unul provizoriu. Are cinci camere și fiecare a fost amenajată după o anumită tematică. Găsim lucruri prețioase de ceramică, obiecte de agricultură, morărit sau viticultura, piese din portul popular tradițional și multe altele.

  Toate au fost strânse cu multă trudă de la localnici, atât de actualul muzeograf cât și de ceilalți colegi din trecut, precum Daniela Calistru, în prezent directorul Casei de Cultură Sadoveanu.

  Administratia locală cunoaște această problema și spune că singura soluție nu vine tocmai în viitorul apropiat. Muzeul ar putea fi mutat în Palatul Cantacuzino, când va fi restaurat.

  Pana atunci, cei care vor să vadă obiectele valoroase ale Pascaniului și ale localităților din preajma, pot trece pragul muzeului din sediul provizoriu, de pe strada Ștefan cel Mare, la parterul unui bloc ANL. Intrarea este gratuită!

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Ard câmpurile din județ. Pompierii chemați să intervină

  · În data de 10.04.2021, ora 13:02, un echipaj de stingere din cadrul Punctului de Lucru Hârlău al Secției de pompieri Târgu Frumos a...

  Se deschide al doilea flux de vaccinare la Pascani. Creste incidenta in municipiu

  Se deschide al doilea flux de vaccinare la Pascani. Creste incidenta in municipiu. //

  Elevii ar putea primi bursele până de Paște

  Elevii din judetul Iasi ar putea primi bursele, ramase restante incepand cu luna ianuarie, pana de sarbatorile pascale. In aceasta perioada se lucreaza la documentatii avand in vedere, ca in acest an, in premiera, aceste beneficii sunt suportate din bugetul de stat, fiind asigurata suma de 100 de lei pentru fiecare tip de bursa. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet