15.7 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022
Array

Muzeul din Paşcani este amenajat însă e închis

Paşcaniul are în sfârşit un Muzeu, dar nu e deschis publicului larg. Asta deoarece nu există o hotărâre de consiliu local care să ateste acest lucru. Astfel, miile de obiecte stau în depozite sau expuze în holurile Casei de Cultură “Mihail Sadovenu”, Clubul Copiilor şi de câteva săptămâni sute de obiecte tradiţionale româneşti expuse în spaţiul unde a fost sediul Poliţiei Locale. Vizitatori ar fi, însă uşile sunt încuiate.

MUZEU PSC

Aproape în toate satele din apropiere de Paşcani există câte un loc unde sunt frumos amenajate obiectele specifice zonei. Ba mai mult, la Tătăruşi sau Ruginoasa există Centru Cultural, acolo unde au loc şi diferite activităţi sau chiar festivaluri.
La Paşcani, chiar dacă este Municipiu, nu există în acte un Muzeu, iar până nu demult, miile de obiecte – arhelogicie, de gospodărie ţărănească, ceramică, agricultură sau monede vechi – au stat depozitate într-un pod de garaj, unde era umeazeală.
Acum, câteva sunt amenajate în spaţiul unde a avut sediul Poliţia Locală din Paşcani, la parterul unui bloc ANL. Însă uşile sunt încuiate publicului, pentru că nu sunt acte care să dovedească funcţionarea Muzeului Municipal, iar obiectele, evaluate de către specialişti.

MUZEU PSC 1

Muzeograful Daniel Sava este încântat de ceea ce a realizat. În acel spaţiu de 4 camere şi 2 holuri au fost aranjate obiecte tradiţionale româneşti folosite în gospodărie, la câmp sau la petreceri. Expoziţia poartă denumirea de “Lumea satului “.

Într-o camera sunt amenajate aproape 80 de obiecte de ceramică ce erau folosite la diferite activităţi – de la nunţi până la înmormântare.
O altă cameră, o altă tema. De exemplu a fost amenajat interiorul de casă ţărănească – bucătăria şi odaia cea bună cu o parte de obiecte folosite în secolele 18 şi 19 de către gospodării din Municipiu şi cei din comunele din apropierea oraşului care au donat piesele Muzeului din Paşcani.

Nu lipsesc costumele populare tradiţionale sau cele cu care erau îmbrăcaţi mirii şi miresele, ştergarele, covoarele sau icoanele.

Ca să fie deschis publicului larg, Muzeul din Paşcani are nevoie de acreditări şi mai ales obiectele să fie evaluate de către experţii de la Complexul Muzeal Moldova.

Materialul video în cadrul ştirilor INFOBIT.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow