23.8 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021
23.8 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021

Municipiul Paşcani se înfrăţeşte cu comuna Paşcani

Administraţia din Paşcani pregăteşte înfrăţirea municipiului cu o comună din Republica Moldova, localitate care poartă acelaşi nume şi are aceleasi rădăcini istorice cu noi. Este vorba despre comuna Paşcani din raionul Criuleni.

O primă întâlnire între reprezentanţii celor două localităţi a avut loc miercuri după amiază, la sediul Primăriei Paşcani. Din partea municipiului Paşcani au participat primarul Dumitru Pantazi, viceprimarita Gabriela Nedelcu şi administratorul public Gică Zanet. Fraţii noştri de peste Prut au fost reprezentanţi de primarul comunei Pașcani, Vasile Gîrbea şi președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac. La discuţii a participat şi fostul senator Florin Constantinescu, fost preşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, cel care a făcut posibilă acesta întâlnire. Evenimentul a fost organizat în pripă, fără ca presa să fie anunţată.

Invitaţia de înfrăţire a venit din partea comunităţii moldovene. În scrisoarea de intenţie înmânată primarului municipiului Paşcani se arata dorinţa unei colaborări bilaterale pentru dezvoltarea economică a celor două localităţi, educaţie, cultura sport şi protecţia mediului. Primarul comunei Paşcani a fost surprins să constate că în monografia municipiuluui Paşcani, primită cadou, sunt consemnate rădăcini istorice comune, ambele localităţii fiind întemeiate de fraţii Pasco, pe timpul domnitorului Sfefan cel Mare.

Invitaţia de înfrăţire a fost acceptată de primarul municipiului Paşcani, Dumitru Pantazi. Este doar o etapă din demersurile care trebuie parcurse. Urmează ca cele două consilii locale să aprobe câte o hotărâre privind înfrăţirea localităţilor. S-a discutat şi despre posibilitatea încheierii unor acorduri de colaborare în vederea acccesarii fondurilor europene disponibile pentru dezvoltarea relaţiilor transfrontaliere.

Comună Paşcani din Republica Moldova are 2493 de locuitori, în două sate: Paşcani şi Porumbeni. Se afla în aproierea Chişinăului, capitala Republicii Moldova şi la o distanţă de 234 km de municipiul Paşcani. În comună îşi desfăşoară activitatea Primăria, doua grădiniţe, o şcoală gimnaziala, o bibliotecă şi 27 societăţi comerciale.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
23.8 ° C
25.4 °
22.6 °
68 %
1.8kmh
1 %
vin
23 °
sâm
31 °
Dum
30 °
lun
33 °
mar
26 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI