6.9 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Muncitori de la Nectar fără pensii, după ce arhiva a fost distrusă

Disperare pentru un pensionar din Paşcani. Bărbatul a muncit mai mulţi ani la fosta fabrică de zahăr din oraş în condiţii grele de muncă, însă nu are nici un act care dovedească acest lucru. Arhiva societăţii a dispărut şi odată cu aceasta şi documentele privind sporurile care se acordau angajaţilor din perioada respectivă.

Muncă de o viaţă a unui pensionar păşcănean pare nu aibă valoare la bătrâneţe. Ioan Chinez de 64 de ani a lucrat 30 de ani la fosta fabrică de zahăr din oraş. Peste câteva luni acesta va ieşi la pensie pentru limita de vârstă, însă nu toate drepturile îi vor fi recunoscute. Arhivă societăţii unde a lucrat a dispărut, motiv pentru care bărbatul nu are nici o dovadă pentru a demonstra condiţiile grele de muncă.

Potrivit celor spuse de păşcănean, el ar fi muncit operator fierbător centrifugar. Sporurile de noapte, de toxicitate sau de periculozitate ar putea nu îi fie luate în calcul, deoarece nu mai există documentele de la firma.

În prezent, bărbatul ia pensie anticipat în suma de 650 de lei. Dacă s-ar adaugă toate sporurile, suma ar creşte considerabil.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi s-au mai confruntat cu astfel de cazuri. Potrivit celor spuse de inspectorul şef adjunct de la Securitate şi Sănătate în Muncăsingura şansă pentru păşcăneanul îşi recupereze drepturile este o hotărâre judecătorească în acest sens. El poate deschidă o acţiune în instanţa şi aducă martori, foşti angajaţi, care spună despre condiţiile grele de muncă.

Menţionăm în perioada 2007-2008 a fost deschisă o anchetă penală pentru furt la fosta fabrică. Mai multe persoane ar fi luat tonele de hârtie şi le-au dus la Bacău, unde ar fi primit o suma de bani în schimb.

Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani, însă potrivit unor surse neoficiale, acesta s-ar fi clasat.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow