27.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022

Münchausen al Iașului: Marius Benchea lua bani ziua pe ce visa noaptea. Cinci proiecte grandioase cu care v-a păcălit

Oengistul din ATOP vorbește cu mare elocință despre un parc tematic și o tabără de copii la Plugari, pe 1,5 ha, dar primarul, care i-a dat pământul, zice că n-a mai auzit de el de un an. Benchea zice că face Centru de Recoltare a Sângelui la Pașcani, dar directoarea nu l-a mai văzut la față de 3 ani. Acum doi ani, șeful Serviciului Voluntar de Ambulanță anunța în presă cinci module de prim ajutor în Iași, dar nu s-a mai făcut niciunul. El spune că stau într-un depozit. A promis defibrilatoare, a strâns bani, nu funcționează niciunul.

Toate marile proiecte ale lui Marius Benchea, șeful Serviciului Voluntar de Ambulanță (SVA), sunt fie întârziate sau amânate, fie prea fanteziste ca să devină realitate. În schimb, prin asociația sa, acesta a organizat strângeri de fonduri, de-a lungul ultimilor ani cotizând nume mari precum Amazon (16.000 euro), Conduent (6.000 euro) și BASF România (1.000 euro). De fapt, la SVA-ul lui Benchea e multă vorbărie și fapte pe sponci.

Cinci eșecuri lamentabile

Bilanțul grandioaselor acțiuni umanitare ale lui Benchea este dezastruos:
1) Centrul de instruire de la Plugari, 2 milioane de euro: Benchea: „În pregătire”. Primarul Mursa: „Am fost de-acord să-i dăm 1,5 hectare de teren, dar n-am mai auzit nimic de el”
2) Centrul de recoltare a sângelui Pașcani: a primit un spațiu de 120 mp de la Primărie. Nu e amenajat nici măcar acum. Șefa Centrului Regional de Transfuzii: „Ultima dată am vorbit cu Benchea pe acest subiect acum 3-4 ani”
3) Module de prim ajutor. Benchea: „Sunt gata din 2019”. Dar zac în depozit
4) Defibrilatoarele publice: sunt amplasate trei în Iași și unul în Pașcani, însă n-au fost folosite niciodată. Ar mai fi vreo 5 pe care le dă Primăria Iași, sunt tot așa printr-un depozit
5) Trei ambulanțe pentru transportul copiilor bolnavi de cancer – niciuna achiziționată.

Un parc tematic grandios la Plugari

Anul trecut, Marius Benchea a anunțat o altă inițiativă ce părea interesantă: înființarea unui Centru de Instruire în Acordarea Primului Ajutor și Comportament în caz de Dezastre și, totodată, a unei tabere de vară cu același profil. Amplasamentul indicat, 1,5 hectare de teren în comuna Plugari, la 60 de kilometri nord de Iași, fix la granița cu județul Botoșani.

Anunțul a fost făcut inclusiv pe pagina de Facebook a lui Benchea, pe 21 iulie 2020, fiind însoțit de o fotografie, Benchea, Paul Mursa, primarul din Plugari, și doi voluntari ai SVA fiind în acel cadru, într-un câmp de floarea soarelui.

„Proiectul este valabil, se așteaptă lansarea apelului pe fonduri europene pentru a accesa banii necesari pentru construirea centrului. Primăria Plugari vine cu terenul (1,5 hectare – n.r.) și noi venim cu proiectul. Facem și asocierea cu Primăria pentru a accesa aproximativ 2 milioane de euro pentru a construi acel complex”, a declarat Marius Benchea pentru REPORTER DE IAȘI.

Marius Benchea promite: „Va fi”

Terenul este situat în intravilanul comunei, iar Benchea a spus că așteaptă să fie elaborate ghidurile de finanțare pe exercițiul financiar al UE 2021-2027.

„Va fi o tabără întreagă, cu tot cu locuri de cazare și spații de conferințe. Vrem să facem ceva modern. Costul de întreținere a centrului ar fi acoperit atât din finanțări europeane, pentru că ele mai există. Dar vrem să aplicăm și la fonduri norvegiene, am cerut ajutorul și Ambasadei Franței. Am făcut toate diligențele necesare ca aceste proiecte să aibă o sustenabilitate”, a punctat șeful SVA.

Primarul din Plugari: „Totul e declarativ”

La nivel declarativ, proiectul sună bine. În schimb, primarul din Plugari e nedumerit. „A fost o discuție anul trecut. Noi ne-am angajat să punem la dispoziție 1,5 hectare pentru construirea acestui centru. Am dat chiar și o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Însă, n-am mai primit niciun fel de mesaj de la Benchea, nu știu ce-a mai făcut. Totul a rămas la nivelul acelei discuții”, a declarat Paul Mursa, primarul din comuna Plugari.

Continuarea pe Reportis 

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow