21.2 C
Paşcani
joi, septembrie 21, 2023

Movila:Ciucă și Ciolacu au încercat la negocieri să divizeze angajații din învărțământ (P)

Nici până în ultimul moment dinaintea declanșării grevei, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu nu au avut o atitudine serioasă, constructivă și pozitivă față de cadrele didactice, față de cei din învățământ. Modul în care au înțeles să trateze sindicatele, să negocieze a fost specific celui din bazar: cei doi au făcut promisiuni secvențiale pentru diverse categorii din sistemul de învățământ și nu au venit cu un proiect complet, integrat, un proiect solid, durabil, pentru sistemul de educație. Un astfel de proiect presupune un parteneriat corect, o corelare între Legea cadru a organizării și funcționării sistemului de învățământ din România, care să includă personalul didactic și nedidactic, elevii și părinții, și Legea salarizării unice a personalului bugetar. Primul act normativ nu reglementează chestiunile salariale, de aceea cele două legi trebuie discutate împreună.
Ciucă și Ciolacu au încercat la negocieri să divizeze angajații din învărțământ, făcând diverse promisiuni nesustenabile unor categorii de salariați sau altora.
Soluția este ca cele două legi, a organizării și funcționării sistemului de învățământ și cea a salarizării unice a personalului bugetar, să fie armonizate și să asigure un sistem consolidat de învățământ din punct de vedere al calității, dar și din punct de vedere al salarizării.
De asemenea, Legea dialogului social trebuie completată astfel încât niciun protocol între sindicate și ministerele de resort să nu poată fi încheiat fără aprobarea Ministerului Muncii și a Ministerului de Finanțe. Ministerul Muncii trebuie să garanteze pentru legalitatea și corectitudinea condițiilor de muncă, iar cel de Finanțe pentru existența resurselor financiare necesare.
Profesorii sunt îndreptățiți să continue greva pentru că nu au găsit parteneri serioși de negocieri în reprezentanții Guvernului și nu pot accepta mai departe să fie tratați cu dispreț. Dacă nu avem educație de calitate, nu vom avea nici medici buni , nici avocați, nici profesori sau artiști, oameni buni, în general.
Petru Movila – președinte PMP Iași

Alte articole