10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Moşii de vara – pomană pentru morţi

În acest an, praznicul Moşilor de Vara, sărbătoare cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de Moşii de cireşe, este orânduit sâmbătă, 30 mai. Moşii de vara pe care-i prăznuim în această sâmbătă preced sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Duminică Rusaliilor). Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe din ţară se oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a tuturor rudelor noastre trecute la viaţa veşnică.

Cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile), orânduită la 50 de zile după Paşti, se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale.

Potrivit tradiţiei, cu prilejul Moşilor de vara se organizează târguri tradiţionale, aprovizionate cu vase de lut, cu alimente şi cu obiecte specifice praznicului. Credincioşii se aprovizionează din aceste târguri cu tot ce este necesar pentru pregătirea parastaselor.

Tradiţia spune că la Moşii de vara toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo fiecare găseşte bucăţele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găseşte pomană se retage trist în mormînt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow