11.3 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Moșii de toamnă 2021. Tradiții și superstiții pe 30 octombrie, de Sâmbăta Morților, când sunt pomeniți cei adormiți

Moșii de toamnă pică anul acesta pe dată de 30 octombrie. Biserica Ortodoxă a rânduit că de Sâmbăta Morților să se facă pomenirea tutoror celor care au trecut la ceruri. Află pe a1.ro care sunt tradițiile și superstițiile în această sfântă zi.

Sâmbătă, pe 30 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă a randuit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă.

Moșii de toamnă 2021 – Sâmbăta Morților. Ziua de pomenire a celor adormiți

Sâmbătă e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, că să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbătă și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei, notează crestinortodox.ro.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existența. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu Învierea.

În ziua Moșilor de toamnă se savârseste Sfânta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură bucățele mici pentru morți și le așază sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse.

Moșii de Toamnă vin cu o serie de tradiții și superstiții. De aceea, pentru a avea sănătate și noroc, oamenii trebuie să respecte datinile acestei sărbători.

Moșii de toamnă 2021: Tradiții și obiceiuri azi, 30 octombrie 2021, de Sâmbăta Morților

Tradiţia spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat.

Atunci când sunt Moșii de Toamnă, credincioșii merg la biserică, rostesc rugăciunii pentru cei care nu se mai află printre noi, le amintesc numele la Sfânta Liturghie și fac fapte de milostenie, împărțind sărmanilor colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări, haine și alte diverse obiecte.

În zilele de pomenire, în timpul ritualului, tămâia trebuie să ardă din belșug, iar preotul să tămâieze ofrandele și mormintele celor pomeniți. Tămâia aprinsă reprezintă, de asemenea, încrederea în viața veșnică.

Sursa A1

Alte articole