20.5 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Moşii de iarnă. De ce femeile NU trebuie să lucreze în această zi

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 18 februarie Moșii de iarnă, unde în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. După sâmbăta morților urmează lăsatul secului de carne, pe 19 februarie, iar pe 26 februarie cel pentru ouă, pește și lactate, după care creștinii intră în Postul Mare.
În fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, românii ortodocși îi pomenesc pe cei trecuti la domnul. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si „Mosii de iarna” sau „Sambata mortilor”. In aceasta zi in biserica sunt pomeniti oamenii care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare., potrivit crestinortodox.ro.

Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Sufletele trecute in nefiinta vin astazi sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar si lumanari aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Cei batrani isi aduc aminte ca Mosilor de iarna li se mai spunea si Mosii de piftii si sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. Daca acestea nu erau mancate in totalitate in aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile si-ar fi facut aparitia in timpul verii.

De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.

Lăsatul Secului

După sâmbăta când sunt pomeniți Moșii de Iarnă ( 18 februarie), urmează Duminica Lăsatului sec de carne ( a Înfricoșatei Judecăți). De fapt, în Ortodoxie, singurul post care are două Lasatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare.

Primul Lăsatul Secului este pentru carne (19 februarie) și se împlinește la această dată numită Duminica Înfricoșatei Judecăți, iar al doilea Lăsatul Secului este pentru ouă, pește și lactate și se împlinește în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam (pe 26 februarie).

 

DC NEWS

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow