17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Morcovi, ardei graşi sau lapte covăsit, produse noi livrate elevilor în 2017

„Programul pentru școli” are prevăzute fonduri de 17,2 milioane de euro pentru anul școlar 2017 – 2018, iar produsele distribuite vor fi diversificate, de la mere și lapte, până la struguri, nectarine, morcovi, ardei grași și diverse iaurturi, inclusiv miere, a anunțat, miercuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Începând cu anul școlar 2017-2018, actualele programe de încurajare a consumului de fructe și de distribuire a laptelui în școli vor fi unificate într-un singur program cu finanțare europeană, denumit generic „Programul pentru școli”.

„Beneficiind de finanțare europeană din Fondul European de Garantare Agricolă al Politicii Agricole Comune, ‘Programul pentru școli’ încurajează, de asemenea, achizițiile locale sau regionale, lanțul scurt de aprovizionare, având la dispoziție fonduri europene în valoare de 6.866.848 euro pentru schema de fructe și legume și 10.399.594 euro pentru schema de lapte și produse lactate”, precizează MADR într-un comunicat remis AGERPRES. Până la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor măsuri educative de însoțire, precum vizite la ferme, la târguri și expoziții agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gătit și de degustare etc.

Astfel, prin noul program se vor putea distribui și alte fructe, nu doar mere, respectiv pere, struguri, prune, piersici sau nectarine, precum și legume: morcovi, ardei grași, castraveți.

În privința laptelui și produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sănătății constă într-o porție de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, de fructe sau de cacao.

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății a agreat degustarea ocazională a mierii într-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, în cadrul măsurilor educative.

Conceput în jurul obiectivelor de sănătate și educație, „Programul pentru școli” este un program cu precădere educativ, menit să-i familiarizeze pe copii cu un stil de viață sănătos și să-i apropie de mediul rural ca sursă a produselor pe care le consumă. Programul are la bază două componente: distribuția propriu-zisă a produselor și măsurile educative care o însoțesc, apreciindu-se că simpla distribuție nu poate asigura îndeplinirea obiectivelor.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow