-0.4 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Monica Berescu, deputat USRPLUS: „Legea 5G ne garantează un viitor sigur”

Votul pozitiv pentru această lege în Camera Deputaților, oferă statului român toate instrumentele necesare pentru a garanta că echipamentele ce vor fi vândute pe piața interne, nu reprezintă niciun pericol pentru siguranța României. Noua legislație care ar putea fi adoptată dacă va fi votată și la Senat, în calitate de cameră decizională, corespunde cu reglementările și recomandările UE în acest domeniu și va introduce necesitatea unui aviz conform al CSAT pentru toate companiile vor vinde echipamente sau software specific tehnologiei 5G.

 Acest proiect de lege este vital pentru tot ceea ce înseamnă economie și industrie, pentru că reglementează standardele tehnologice și pentru că va garanta siguranța exploatării tehnologiei 5G în mediul de afaceri dar și pe plan personal, pentru fiecare cetățean care folosește dispozitive inteligente. Un studiu al unei mari companii private estimează că tehnologia 5G ar putea aduce aproape 8 miliarde de euro sub formă de investiții în economia României, până în anul 2025.

 Cum ne ajută tehnologia 5G

 Sunt deja multe opinii divergente în spațiul public pe tema acestei tehnologii. Unele dintre ele preiau teorii ale conspirațiilor, care propagă idei apocaliptice prin care oamenii vor ajunge sclavii roboților precum în scenariile unor filme renumite. Totuși, tehnologia 5G este o evoluție normală de la rețeaua 4G, deja existentă și foarte populară în societate. Principala diferență este că noua rețea 5G va putea transfera un volum mult mai mare de date, mult mai repede; aproape instantaneu.

În fapt, ne îndreptăm către a patra revoluție industrială la nivel mondial, iar asta înseamnă în primul rând viteze mult mai mari pentru traficul de date, transferul de fișiere sau de pachete de date. Ne vom bucura de aceste avantaje ca persoane fizice atunci când vom conștientiza cât de multe beneficii va aduce tehnologia 5G în domenii precum telemedicină, apeluri video, realitate virtuală augmentată cu ajutorul căreia vom putea călători virtual oriunde pe glob sau în cazul mașinilor complet autonome.

Din ce în ce mai mulți oameni utilizează dispozitive și soluții inteligente prin care își controlează aparatele electrocasnice de pe telefon, laptop sau tabletă. Giganții IT au lansat de câțiva ani asistenți virtuali bazați pe inteligență artificială, care realizează sarcini casnice sau de entertainment delegate de către oameni, prin comenzi vocale.

În doar câțiva ani vom ajunge la fabrici automatizate, interconectate pe tot lanțul de aprovizionare, capabilă să-și comande singure materia primă necesară pentru fluxul de producție.

Pe plan personal, ne vom bucura de vehicule de transport autonome (mașini, trenuri etc) care ne vor oferi timp pentru alte activități. Există deja aeroporturi în lume în care trenurile dintre două terminale sunt complet autonome, conectate la o rețea de mare viteză și care comunică între ele. Un alt avantaj major pentru siguranța în trafic, este că mașinile autonome vor reduce semnificativ numărul accidentelor rutiere, provocate în mare măsură de factorul uman.

Înființarea unor noi locuri de muncă și dezvoltarea de noi industrii specifice evoluției tehnologice este probabil unul dintre cele mai mari avantaje ale tehnologiei, care în final vor reduce timpul de lucru pentru oameni, dar nu și veniturile.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow