27.1 C
Paşcani
luni, august 8, 2022

Monica Berescu, deputat USRPLUS: Elevii de la școala Roșu merită să fie respectați

Una dintre primele situații cu care m-am confruntat în calitate de parlamentar a fost o sesizare despre sălile de clasă de la școala gimnazială Roșu, din comuna Răducăneni. Mi-a fost adus la cunoștință faptul că încăperile nu sunt zugrăvite, clădirea fiind la „gri”, pardoseala lipsește, sălile de clasă sunt insuficient încălzite, ușile și ferestrele nu se închid corespunzător iar copiii și profesorii stau îmbrăcați ca de iarnă în interior și nu sunt asigurate condiții minime pentru păstrarea igienei personale, nu exista deloc apă și săpun. Iată ce a urmat.
În calitate de deputat al județului Iași am redactat mai multe adrese oficiale – pe care le-am transmis către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, către Ministerul Educației și către Primăria Comunei Răducăneni – prin care am solicitat explicații pentru situația semnalată. Până în prezent, doar ISJ a răspuns acestei solicitări, prezentând rezultatele propriilor investigații. Astfel, am aflat că există un proiect de modernizare finanțat de către Ministerul Dezvoltării, dar al cărui termen de finalizare a fost amânat la finalul anului trecut pentru 2022. Pe perioada acestor lucrări, Primăria Răducăneni a închiriat o clădire de la o persoană fizică, în scopul desfășurării activităților didactice în anul școlar 2020 – 2021.

Învățământ ca în anii 1900 la școala Roșu și dezinteresul primăriei
Primăria plătește chirie pentru o clădire care a rămas în secolul trecut din perspectiva condițiilor de studiu iar copiii – cei care încă mai merg la școală – sunt nevoiți să stea în niște condiții greu de imaginat. Am trimis până acum două adrese către Primăria Răducăneni, pe 18 februarie și 11 martie, la care nu am primit niciun răspuns până în prezent. Această lipsă de comunicare îmi ridică semne de întrebare privind modul în care autoritățile de acolo înțeleg ce înseamnă transparența instituțională.
Situația de fapt este simplă: primăria din localitate a închiriat de la o persoană fizică o clădire cu condiții improprii pentru desfășurarea actului educațional, pe criterii necunoscute, refuzând în același timp să răspundă întrebărilor adresate de un parlamentar. În acest context, am trimis o nouă adresă către Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Răducăneni prin care am cerut noi lămuriri pe următoarele puncte:
● criteriile avute în vedere la alegerea clădirii pentru desfășurarea activității școlii în acea incintă;
● avizele pentru ca școala să poată funcționa în spațiul respectiv;
● de la cine este închiriată clădirea în care își desfășoară activitatea Școala Gimnazială Roșu;
● care este cuantumul chiriei lunare și perioada pe care este închiriat imobilul în discuție;
● care sunt lucrările de investiții preconizate pentru a asigura condițiile optime pentru desfășurare activităților didactice;
● în sarcina cui cad cheltuielile privind achiziționarea pardoselii necesare amenajării sălilor în care se desfășoară activități didactice conform contractului de închiriere.
Este inacceptabil ca o primărie să cheltuiască banii cetățenilor în mod nejustificat, susceptibile de conflicte de interese.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

România educată este repetentă (P)

România este din nou codașa Europei în ceea ce...

Petru Movila: Unde sunt autostrăzile si spitalele?

Că în Regiunea de Nord-Est nu există infrastructură şi...

Grădinița Boșteni va fi transformată în centru de zi

Grădinița din suburbia Boșteni va fi transformată în centru...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow