Eveniment inedit la sfarsitul saptamanii trecute, in comuna Motca. Directia pentru Agricultura Judeteana Iasi a organizat sambata prima editie a evenimentului MoldoVia, in care s-au reunit producatori de vinuri din intreg judetul Iasi. Au avut loc degustari dar si o expozitie cu vanzare a licorilor bahice, din cele mai reprezentative crame.

O firma relativ noua, Casa de Vinuri Vărzari, ce detine circa 30 de hectare de vie, a prezentat atat vinuri facute din soiuri locale cat si internationale.

Cei care prefera aceasta bautura au avut ocazia sa deguste acelasi tip de vin, de la producatori diferiti. Fie ca vorbim despre sortimente din gama rosu, roze sau alb.

Printre cele mai cunoscute crame din judet, s-au aflat si reprezentantii de la Statiunea de Cercetare pentru Viticultura si Vinificatie din Iasi.

Marea majoritate a celor prezenti la eveniment au fost premiati la diferite festivaluri de vinuri, iar din acest motiv, calitatea bauturilor a fost la rang inalt.

Alaturi de organizatori si expozanti, au fost si vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Victor Chirila, consilierul Ministrului Agriculturii, Mihai Amarandei si primarul comunei Tatarusi, Costel Iosub.

Mentionam ca potrivit Ziarului Financiar, România este unul dintre cei mai mari producători mondiali de vin, cu o producţie de peste 4 milioane de hectolitri anual. Cea mai mare piaţă a vinului „made in România“ ră­mâ­ne însă cea in­ter­nă, fiind destinat con­sumului local. De asemenea, in urma unui sondaj realizat in 2017, un român consumă în medie 20 de litri de vin pe an, la fel de mult ca un grec sau un britanic.

 

Slider


Slider