Array

Modificarile la legea furnizarii apei au fost promulgate de presedinte. Cum si de cand poti sa inchei contracte individuale la apa

Vesti bune pentru locatarii de la bloc. De acum pot solicita incheierea de contracte individuale cu furnizorii serviciilor de apa canalizare si epurare. Asta deoarece astazi presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr. 241/2006. Mai exact odata cu publicarea in Monitorul Oficial modificarile aprobate de Parlamentul Romaniei vor intra in vigoare iar ANRSC-ul, apoi operatorii trebuie sa le respecte. Asta inseamna ca va mai dura cel putin cateva saptamani de zile pana cand noile masuri pot fi implementate. De asemenea se asteapta noua forma a contractului de furnizare .

Astfel locatarii de la bloc au mai multe posibilităţi pentru încheierea contractelor individuale. Cu apometrele la limita de condominiu prin intermediul branşamentelor individuale, cu apometrele pe casa scării sau cu apometrele în apartament dar trebuie să aibă un dispozitiv de citire de la distanţă prin unde radio. În toate cele trei cazuri citirea contoarelor va fi făcută de salariaţii operatorului iar diferenţele de apă dintre contoarele din bloc şi cel de la intrarea în bloc vor fi împărţite în mod egal.

Contorarele cu citire la distanţă pot fi montaţe în apartamente doar după obţinerea unui aviz de la Apa Vital. Acolo va fi specificat tipul echipamentului care poate fi cumpărat pentru a fi compatibil cu softurile de citire şi nivelul de precizie. Pot fi folosiţi şi contorii din apartamente dacă sunt de ultima generaţie la care trebuie adăugate echipamentele radio. Problema este că toţi locatarii din scara blocului trebuie să adopte aceeaşi varianta de citire pentru încheierea contractelor individuale.

O soluţie mai simplă pare să fie cea cu privire la scoaterea apometrelor pe casa scării. Noile prevederi legale permite încheierea contractelor individuale acolo unde distribuţia în bloc este pe orizontală.

Operatorul ieşean crede că încheierea contractelor colective, prin reprezentantul de scară sau asociaţiile de proprietari rămâne cea mai facilă soluţie. Asta deoarece nu trebuie făcute investiţii suplimentare iar costurile de administrare sunt mici. Apa Vital recomanda acesta soluţie până când sunt îndeplinite condiţiile pentru încheierea contractelor individuale.

Noile prevederi legale aduce clarificări şi în ceea ce priveşte plata facturilor. De acum operatorul nu mai are voie să întrerupă apa în scările de bloc dacă sunt afectaţi şi cei care nu au datorii. În schimb pot să îşi recupereze mult mai repede restantele deoarece facturile emise sunt cu titlu executoriu. Asta însemna că rău platnicii vor fi executaţi silit fără judecată şi vor trebui să achite şi cheltuielile suplimentare, prin blocarea conturilor salariilor sau pensiilor sau vânzarea averii.

Menţionăm că imediat după promulgare atât ANRSC cât şi operatorii de apă şi canalizare vor fi obligaţi să îşi ajusteze reglementările şi regulamentele în funcţie de noile prevederi legale. In următoarele zile Apa Vital va veni cu precizări privind încheierea contractelor şi furnizarea serviciilor de apă şi canalizare.

pr134_15 by orizontul pascani

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Primăria Hârlău, cereri de finanţare prin PNRR pentru reabilitarea termică a unor clădiri publice 

Aleșii locali ai orașului Hârlău au aprobat depunerea a trei proiecte, în cadrul Planului...

Primăria Pașcani vrea să cumpere autobuze electrice pentru transportul public

Primarul Municipiului Pașcani, Marius Pintilie, a inițiat astăzi un...

Cotnariul se înfrățește cu o comună de pe Prut

Demersuri pentru înfrățirea comunei Cotnari cu o comună de...

Dezbatere despre dezinformare și rolul educației media, la „Miron Costin” Pașcani

Săptămâna aceasta a debutat la "Miron Costin" din municipiul Pașcani cu un...