28.5 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Modificări importante la înfiinţarea si funcţionarea SRL-urilor

Legislaţia privind infiinţarea şi funcţionarea SRL-urilor a suferit câteva modificări pe parcursul anului 2020, schimbări care fac acum mai simplă înregistrarea unei noi firme la Registrul Comerţului sau realizarea unor menţiuni, a unor modificări la firmele existente.

Iată cele mai importante dintre aceste modificări – în special la legea 31/1990, dar nu numai – într-o sinteză realizată de Antreprenor.eu.

Cu privire la SEDIUL SOCIAL

nu mai este necesar acordul vecinilor dacă la sediul social nu se desfăşoară nicio activitate. Înainte, la înfiinţarea societăţii sau la schimbarea sediului social, era nevoie de acest acord indiferent dacă firma avea sau nu activitate;

acum pot fi declarate mai multe firme la aceeaşi adresă. Înainte legea interzicea acest lucru. Singura variantă pentru ca mai multe firme să poată fi declarate la aceeaşi adresă era prezentarea la Registrul Comerţului a unei declaraţii date în faţa unui notar prin care solicitatul declara că spaţiul este astfel partajat încât permite stabilirea sediului pentru mai multe societăţi. O altă varianta era prezentarea unei schiţă a apartamentului/spaţiului cu destinaţie de sediu social în care se stabileau încăperile alocate fiecărei firme. Acum aceste formalităţi nu mai sunt necesare, atât la înfiinţarea societăţii cât şi la schimbarea sediului social.

Cu privire la CAPITALUL SOCIAL

nu mai este necesară depunerea capitalului social înainte de înfiinţarea propriu-zisă a firmei şi prezentarea foii de vărsământ in dosarul care se înregistrează la Registrul Comerţului.

Suma minimă pentru capitalul social – şi care trebuie depusă în bancă după înfiinţarea societăţii – este acum de 1 leu. Înainte de aceeastă modificare, capitalul social era de minim 200 de lei.

Cu privire la ASOCIATI

S-a eliminat prevederea prin care o persoană putea fi asociat unic într-o singură firmă. Acum, o persoană poate fi asociat unic în câte firme doreşte.

De asemenea, s-a eliminat prevederea prin care asociaţii care doreau să-şi cesioneze părţile sociale către persoane din afara societăţii (cesiune externă), să publice prin intermediul Registrul Comerţului hotărârea de cesiune la Monitorul Oficial şi să aştepte apoi 30 de zile pentru eventualitatea în care vreo instituţie (de regulă ANAF) sau un terţ ar dori să facă opoziţie la această procedură. Acum cesiunea externă se realizează direct, prin înregistrarea hotărârii la Registrul Comerţului, termenul în care se poate finaliza întreaga procedură fiind de doar 3 zile.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow