4.4 C
Paşcani
marți, noiembrie 30, 2021

Mitul hidratării în exces. Ce se întâmplă atunci când bei prea multă apă. Medic: „Au existat numeroase rapoarte de deces“

Deşi de obicei suntem avertizaţi asupra pericolelor la care ne expunem, în special pe perioada verii, din cauza consumului insuficient de apă, aflăm că excesul este la fel de periculos. „A bea prea mult poate duce la intoxicaţie cu apă şi la consecinţe grave asupra sănătăţii“, scrie medicul Vasi Rădulescu.

Intoxicaţia cu apă chiar există, spune medicul Vasi Rădulescu, fondatorul unei comunităţi în care oferă sfaturi de sănătate şi explică pe înţelesul tuturor termeni şi afecţiuni medicale. „Fiecare celulă din corp are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Cu toate acestea, a bea prea mult poate duce la intoxicaţie cu apă şi la consecinţe grave asupra sănătăţii. Este dificil să bei prea multă apă din întâmplare, dar se poate întâmpla, de obicei ca urmare a suprahidratării în timpul evenimentelor sportive sau a antrenamentelor intense“, explică medicul.

Simptomele de debut ale intoxicaţiei cu apă pot fi uşor puse pe seama altor afecţiuni. Acestea pot include: confuzie, dezorientare, greaţă şi vărsături. În cazuri rare însă această intoxicaţie poate provoca umflarea creierului şi poate deveni fatală, avertizează medicul.

„Cunoscută şi sub numele de otrăvire cu apă, intoxicaţia cu apă este o perturbare a funcţiei creierului cauzată de consumul excesiv de apă. Acest lucru poate dilua electroliţii, în special sodiul, din sânge. Dacă nivelurile de sodiu scad sub 135 milimoli pe litru (mmol / l), medicii se referă la această problemă drept hiponatremie. Sodiul ajută la menţinerea echilibrului fluidelor în interiorul şi în exteriorul celulelor. Când nivelurile de sodiu scad din cauza consumului excesiv de apă, fluidele se deplasează din exterior în interiorul celulelor, unde este mai mult sodiu, provocându-le umflarea“, explică medicul.

În cazurile severe de intoxicaţie apar simptome precum: somnolenţă, slăbiciune musculară sau crampe, creşterea tensiunii arteriale, vedere dublă, confuzie, incapacitatea de a identifica informaţiile senzoriale, respiratie dificilă şi se poate ajunge, atunci când se acumulează lichid în creier (edem cerebral), la convulsii, leziuni ale creierului, comă şi chiar moarte.  „Este dificil să consumi prea multă apă din întâmplare. Cu toate acestea, se poate întâmpla şi au existat numeroase rapoarte de deces din cauza consumului excesiv de apă“, mai scrie medicul.

Sursa Adevarul 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI