5 C
Paşcani
luni, octombrie 18, 2021

Mitropolia se aşteaptă la număr record de pelerini la „Sf. Parascheva“. Vor fi restricții?

„Va depinde foarte mult de situaţia epidemiologică, şi s-ar putea să păţim ca anul trecut, când mare parte dintre pregătirile noastre au fost în van“, spune unul dintre organizatori.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se pregăteşte pentru un pelerinaj religios amplu, de cel puţin nivelul celor din anii anterior. Surse ale „Ziarului de Iaşi“ au explicat că sunt aşteptate sute de mii de persoane din toată ţara anul acesta, mai multe chiar, dat fiind faptul că multe zeci de mii de oameni nu au mai venit în 2020 în urma restricţiilor impuse la nivel naţional, care menţionau că doar cei cu buletinul din localitatea respectivă pot participa la pelerinajul religios.

Mitropolia este pregătită cu măsuri de siguranţă: efective de preoţi şi de voluntari vor încerca să meargă kilometri de-a lungul cozii, rugându-i pe pelerini să păstreze distanţa şi să poarte, pe cât posibil, masca de protecţie. Vor fi oferite şi materiale de protecţie sanitară acolo unde va fi cazul, iar unele discuţii, neconfirmate oficial, cu municipalitatea şi Jandarmeria, iau în calcul extinderea zonei unde poate sta coada de pelerini.

Argumentele utilizate de oficialii Bisericii sunt acelea că vor fi mai mulţi oameni, iar o respectare chiar şi provizorie a distanţării va duce la alungirea cozii peste maximul de 4-5 kilometri atins în alţi ani.

„Avem solicitări din toate părţile ţării, oamenii vor să vină, sunt încurajaţi de faptul că au putut merge la Necula pe 15 august şi vor să vină şi la Iaşi, pe 15 octombrie. Va depinde însă foarte mult de situaţia epidemiologică şi s-ar putea să păţim ca anul trecut, când mare parte dintre pregătirile noastre au fost în van“, au explicat surse din echipa ce coordonează pregătirea pelerinajului din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

Teama aceasta a Mitropoliei se regăseşte, parţial, şi în anunţurile oficiale. Spre exemplu, în momentul de faţă, unităţile din cult din ţară care vor să amenajeze un stand în curtea Mitropoliei unde să vândă obiecte de cult sunt invitate să depună documentaţiile de rigoare la sediul Arhiepiscopiei Iaşilor. În capul anunţul este un avertisment care spune că autorităţile ar putea impune unele restricţii care să modifice sărbătoarea de la Iaşi.

„Ţinând seama de situaţia actuală generată de pandemia cu virusul Covid-19, precizăm că există posibilitatea ca evenimentele/activităţile ce se vor desfăşura în perioada 10 – 15 octombrie 2021 să se modifice în condiţiile în care vor fi impuse noi restricţii fapt pentru care Arhiepiscopia Iaşilor nu îşi asumă responsabilitatea“, se menţionează în anunţul citat.

În momentul de faţă incidenţa pe municipiul Iaşi este trecută puţin de 2 la mie, dar ritmul este unul ascendent, vârful valului al patrulea fiind aşteptat la mijlocul sau finalul lunii octombrie.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Fara apa la robinet pana luni, din cauza unei avarii la o conducta

INFORMARE APAVITAL: "În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de...

Avarie la aducțiunea pentru apa. Furnizarea a fost întreruptă in Pașcani si suburbiile Lunca, Bosteni si Sodomeni

"În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de a...

Cum să stai mai puțin timp pe rețelele sociale: s-ar putea să fii dependent de dopamină digitală

Multe persoane își fac griji cu privire la timpul pe care îl alocă zilnic rețelelor sociale. În...

Ce riști dacă ești prins cu certificat verde fals! Fapta penală pentru care ești acuzat

A devenit o modă ca românii nevaccinați să încerce să fenteze legea. Astfel, mai multe persoane au...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI